BlackBerry buigt voor Saoedi-Arabië

BlackBerrymaker RIM geeft de overheid van Saoedi-Arabië dan toch toegang tot berichten van gebruikers. Zo wordt een ban van de smartphones voorkomen.

Het gaat volgens een bericht van nieuwsdienst AP om een voorlopig akkoord. Er komt een server van RIM in Saoedi-Arabië te staan, iets wat ook de Wall Street Journal schrijft. Tegenover onze collega’s van CNet geeft RIM nog geen reactie.

Voorlopig wordt de blokkering van de BlackBerrydiensten volgens de Wall Street Journal uitgesteld tot maandagavond om de voorlopige oplossing te evalueren.

[related_article id=”158578″]

Encryptie
De rel tussen Saoedi-Arabië en BlackBerry gaat over de encryptie die de telefoonmaker gebruikt. Daardoor kan de overheid de e-mails en instantmessagingberichten niet zomaar onderscheppen. Dat leidde ertoe dat Saoedi-Arabië de diensten wilde laten blokkeren via de operatoren van het land, tot ongenoegen van BlackBerry.

Officieel wil de overheid de berichten kunnen inkijken voor terrorismebestrijding. Al zeggen critici dat de Saoedische overheid vooral meer controle wil over haar burgers. Zo wordt bepaalde internetinhoud geblokkeerd in het land. Ook in de Verenigde Arabische Emiraten en India loopt een vergelijkbaar geschil tussen de overheid en RIM.

Door een te controleren server in het land te plaatsen maakt RIM wel een bocht ten opzichte van eerder vorige week. Toen zei co-topman Michael Lazaridis nog in de Wall Street Journal dat zijn bedrijf geen toegang zou geven tot de versleutelde data en dat het voor overheden geen uitzondering maakt. Enige uitzondering is bij een gerechtelijk bevel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business