Nomadesk 4.1.0
Nomadesk is een cloudstoragedienst van Belgische origine die niet alleen zorgt voor online back-ups en synchronisatie maar ook voor bestandsdeling.
Nu kun je Nomadesk wel alleen vanuit een webinterface benaderen, maar het wordt een stuk interessanter met de bijhorende desktopapplicatie.
Meteen na het aanmelden krijg je de mogelijkheid om een ‘fileserver’ te creëren, die dan als een stationsletter in de bestandsverkenner verschijnt. Alle gegevens die je in zo’n virtueel station plaatst, worden automatisch geback-upt naar en gesynchroniseerd met je online opslagruimte. Deze synchronisatie verloopt geheel automatisch volgens een instelbaar interval. Wie wil, kan gewijzigde bestanden zelfs al na drie seconden laten synchroniseren.
Manueel onderbrengen
Let wel: Nomadesk plaatst zelf géén data in zo’n virtueel station, op een pdf-gebruikersgids na: je moet dus zelf de bestanden die online geback-upt moeten worden in een station onderbrengen. De nieuwste versies van Nomadesk houden automatisch tot zeven vorige bestandsversies bij, elke dag één. Manueel ‘snapshots’ maken van specifieke bestanden kan echter ook, en wel onbeperkt.
Wij noteren een gemiddelde uploadsnelheid van zo’n 3,5 MB per minuut, en een downloadsnelheid van 12 MB per minuut. In tegenstelling tot de meeste andere back-upservices worden je gegevens tijdens de transfer niet gecomprimeerd.
Afhankelijk van het bestandstype ondersteunt Nomadesk wel ‘deltasync’, waarbij dus alleen gewijzigde bestandsdelen worden gekopieerd. Dat geldt overigens niet voor outlook.pst: dat bestand wordt bij elke wijziging compleet gekopieerd, zodat je er wellicht beter aan doet het in de ‘ignore’-lijst onder te brengen.
Grondige versleuteling
Nomadesk schenkt veel aandacht aan veiligheid, en zo hoort het ook. Alle gegevens worden grondig versleuteld, zowel online en tijdens de transfer als in het lokale virtuele station(s). Zolang je niet bent aangemeld, kan niemand dus in je Nomadeskschijven neuzen.
Vooral interessant voor notebookgebruikers is de module TheftGuard. Die zorgt ervoor dat je vanuit de webinterface je notebook als gestolen kunt aangeven: zodra de dief dan met die notebook een verbinding met het internet legt, worden je virtuele stations op dat toestel verwijderd.
Crasht het systeem ooit, dan is bestandsherstel niet moeilijker dan de herinstallatie van de Nomadesk-applicatie en een aanmelding bij de service: de automatische synchronisatiefunctie haalt netjes alle data uit de online servers op. Ook vanuit de webinterface kun je bestanden downloaden, maar dat moet dan wel één voor één gebeuren.
Bestanden simultaan downloaden blijkt immers niet mogelijk. De supportdienst (live chat) speelde onze verzuchting alvast door aan het ontwikkelteam.
Nomadesk is er in twee varianten: Personal en Team Fileservers. Bij deze laatste kun je een onbeperkt aantal pc’s synchroniseren (de Personal-variant is beperkt tot drie toestellen) en is het mogelijk om gegevens met medegebruikers te delen, waarbij je zelf bepaalt met welke machtigingen dat moet gebeuren.
Wel kun je voor specifieke bestanden altijd ook een link creëren die je dan naar anderen doormailt. In de Team-versie kan zo’n link zelfs naar complete mappen verwijzen. Er is een gratis proefperiode van dertig dagen.
Nomadesk 4.1.0
Prijs: 48 euro per jaar (Personal Fileserver), 174 euro per jaar (Team Fileserver) (september 2010)
PRO: onbeperkte opslagruimte; betaalbaar (Personal Fileserver); stevige beveiliging.
CONTRA: beperkte ondersteuning ‘vorige bestandsversies’; geen filelocking (bij Team Fileserver).