Nieuws

Preview: Microsoft WebMatrix bèta

Microsoft brengt al veel tools uit voor programmeurs en webontwikkelaars, zoals Visual Studio en Visual Web Developer. Onlangs kwam daar nog een programma bij: WebMatrix.

Deze toepassing is volledig vanaf nul ontwikkeld. Dat merk je niet alleen aan het lint, dat je wellicht al kent van Office 2007 en 2010. Met WebMatrix probeert Microsoft iedereen aan het (web)programmeren te krijgen. Niet alleen in de eigen ASP.NET-taal, maar ook in PHP of gewoon in HTML.

Dat WebMatrix helemaal nieuw is, merk je al meteen aan de installatieprocedure: de installer (100 KB) laat je met één klik het programma installeren, dat standaard zo’n 40 MB groot is. WebMatrix is een HTML-editor, die geen WYSIWYG ondersteunt maar alleen code weergeeft, en die daarnaast ondersteuning biedt voor de allernieuwste versie van ASP.NET (‘Razor’ of 4.2), webserver, IIS Express en databank SQL Server Compact Edition.

[related_article id=”161452″]

Webserver
IIS Express is overigens een volledige versie van IIS 7.5, de webserver die standaard op Windows Server 2008 R2 staat. Je krijgt hem zonder enige configuratie aan de praat; het volstaat om op de knop ‘Run’ te klikken, waarna je website in de standaardbrowser geopend wordt. IIS Express draait trouwens op een niet-standaardpoort (bijvoorbeeld 30343), zodat andere programma’s niet in de problemen raken.

Interessanter is SQL Server Compact Edition, een bestandsgebaseerde databank. Dit betekent dat WebMatrix een SDF-bestand aanmaakt waarin alle tabellen van de databank zich bevinden. Zelfs zonder een volwaardige SQL Server kun je dus een databank lokaal aanmaken en draaien, en daarna uploaden naar elke webserver, zelfs een gewone (Linux of Unix) FTP-server zonder Windowsondersteuning.

Werken met WebMatrix is erg eenvoudig: je kiest links uit ‘Site’ (instellingen van de webserver) en bekijkt alle bestanden onder ‘Files’. Dat zijn zowel CSS-, HTML-, PHP-, als ASP-bestanden als de nieuwe CSHTML-bestanden van ASP.NET Razor. Die worden allemaal netjes colourcoded weergegeven, inclusief formaten die niet van Microsoft zijn, zoals PHP.

Geen handige codehulp
Intellisense is er echter niet bij, waardoor WebMatrix code niet automatisch aanvult. Onder ‘Databases’ maak je een databank aan, bijvoorbeeld in SQL Server Compact Edition (CE), en dat inclusief tabellen en relaties. Je kunt ook verbindingen leggen met databanken op andere computers (of op internet) in het SQL Server 2008 en 2010-formaat, of in MySQL 5 of 6.

Interessant is ook ‘Reports’, waarmee je een rapport kunt genereren dat weergeeft welke SEO-problemen (search engine optimization) je website heeft. Volg je de raad van het rapport op, dan is de kans groter dat je site hoger in de zoekmachines komt te staan.

Uniek zijn ook de Web Galleries, waarmee je – letterlijk met één muisklik – een site kunt aanmaken in een CMS of blog. Op dit moment zijn er 26 galerijen actief, zoals WordPress, DotNetNuke, Drupal en phpBB.

WebMatrix downloadt alle componenten, genereert alle code en laat je vervolgens de bestanden (en databank) bewerken en uploaden. Enig minpunt is dat dit alleen lukt met een MySQL-server, die lokaal of op het internet voorhanden moet zijn.

Preview: Microsoft WebMatrix bèta
Prijs: gratis (oktober 2010)

PRO: snel en overzichtelijk; nuttige web galleries en SQL Server Compact Edition zijn standaard aanwezig.
CONTRA: alleen in het Engels; alleen code en dus geen WYSIWYG-editor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business