Nieuws

Kingston DataTraveler Ultimate 3.0

Geleidelijk aan duikt USB 3.0 op in desktops en notebooks. De snellere variant van USB 2.0 heeft ons echter nog niet kunnen bekoren.

De reden? Er is nauwelijks USB-apparatuur die de extra bandbreedte van USB 3.0 kan opvullen. En als die er wel is – denk aan externe harde schijven – biedt esata een goed alternatief. Kingston brengt daar verandering in met een USB 3.0-geheugenstick.

Snelheidstest
We testen regelmatig USB-geheugensticks, en telkens blijkt dat voor de snellere sticks de USB 2.0-bus de bottleneck is. Zelf gebruiken we een Patriot Xporter XT 32 GB stick, en die haalt moeiteloos 32 MB/s. Veel meer kan USB 2.0 niet aan.

Kingston geeft voor de DataTraveler Ultimate 3.0 een (sequentiële) snelheid op van 60 MB/s voor schrijven en 80 MB/s voor lezen.

Mooie waarden, die de DataTraveler ook in de praktijk waarmaakt. We komen uit op respectievelijk 58,77 MB/s en 82,71 MB/s. Let wel: dit is alleen bij sequentiële bestandstransfers met een grootte van 2 MB. Bij kleinere bestandsgroottes liggen de snelheden lager. Maar tenzij je de stick alleen gebruikt om applicaties van te draaien, hoeft dat geen probleem te zijn.

In de applicatietests van PCMark Vantage haalt de DataTraveler overigens een totaalscore van 8.167. Dat is hoger dan een Western Digital VelociRaptor 600 GB harde schijf!

Beschikbaarheid en prijs
Wij bekeken de 32 GB-versie van de DataTraveler, maar hij is ook verkrijgbaar in 16 en 64 GB. De prijs komt dan op respectievelijk 58,34 euro en 177,56 euro. Wat prijs per gigabyte betreft, betaal je dus beduidend meer dan voor een USB 2.0-geheugenstick.

Gelukkig staan daar ook drie keer snellere bestandstransfers tegenover. Enige voorwaarde is wel dat je computer beschikt over USB 3.0-poorten.

Minpunten ontdekken we ook: Kingston levert geen extra software mee, de stick is behoorlijk dik en wordt bovendien opvallend warm tijdens onze benchmarksessie. De DataTraveler heeft ook een extra USB-kabel om de compatibiliteit met USB 2.0 te garanderen. Wij vinden echter geen pc die de stick zonder dit kabeltje niet wil lezen.

Kingston DataTraveler Ultimate 3.0
Prijs: 90,81 euro (32 GB) (november 2010)

PRO: hoge lees- en schrijfsnelheden; werkt ook op USB 2.0-poorten.
CONTRA: niet de kleinste; wordt warm tijdens gebruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business