Nieuws

Facebook komt met nieuw berichtensysteem

"Wij zijn er niet van overtuigd dat e-mail een modern berichtensysteem is." Dat zei Facebookbaas Mark Zuckerberg bij de voorstelling van het nieuwe berichtenplatform van Facebook, dat door velen als een "Gmail-killer" werd bestempeld.

"Een nieuwe e-maildienst zou de vele andere manieren van digitale communicatie die er intussen bestaan en die door honderden miljoenen mensen gebruikt worden tenietdoen", aldus Zuckerberg. Hij liet zich inspireren door gesprekken met middelbareschoolstudenten die eerder sms en Facebookberichten gebruiken dan e-mail, dat volgens hen "te traag" en "te formeel" zou zijn.

Dus gooit Facebook het over een andere boeg, met een berichtensysteem dat verschillende communicatiekanalen bij elkaar brengt. Kanalen die nu al op Facebook gebruikt worden, zoals de chatfunctie en de privéberichten die je kan sturen, maar ook van andere platformen. Dat moet leiden tot snellere en kortere realtime communicatie. De Facebookchat en privéberichten op Facebook worden elke dag door zo’n 350 miljoen mensen gebruikt. Dagelijks worden er via Facebook vier miljard berichten uitgewisseld.

Gebruikersnaam@facebook.com
Zuckerberg: "Wat we vandaag voorstellen, is geen e-mail. Het maakt gebruik van e-mail, aangevuld met Facebookberichten, Facebookchat, andere instant-messagingdiensten, sms en alle andere manieren waarop mensen met elkaar communiceren. En ja, Facebookgebruikers kunnen een e-mailadres aanmaken dat eindigt op @facebook.com (gebaseerd op hun gebruikersnaam), maar het is meer dan enkel e-mail."

Het product bundelt alle soorten berichten afkomstig van verschillende communicatievormen en -kanalen in een naadloze berichtenstroom, die dan achteraf ook makkelijk te raadplegen en te doorzoeken is. Verder is er ook een “sociale inbox”.

Sociale inbox
Door je vrienden in kaart te brengen en te analyseren met wie je het vaakst communiceert, kan Facebook inschatten welke berichten meer aandacht moeten krijgen. Die krijgen dan een plaats in de sociale inbox. Berichten van mensen die iets minder belangrijk voor je zijn, belanden in een tweede laag – en de derde laag is de rommelmap. Het systeem leert en stuurt bij, en je kan ook zelf ingrijpen en berichten verplaatsen van map. Het systeem doet wat denken aan de Priority Inbox die Google recent heeft geïntroduceerd in Gmail.

"Mensen moet dingen delen op de manier waarop ze zelf willen, wanneer ze het willen", zegt Andrew Bosworth, de Facebookprogrammeur die aan het hoofd staat van dit project. "Als jij me een mail stuurt, en ik wil die lezen op Facebook, dan kan dat. Als je met me wil chatten, dan kan ik er bijvoorbeeld ook voor opteren om het als Facebookbericht te ontvangen."

Er is een hele nieuwe infrastructuur ontwikkeld om deze nieuwe dienst te laten draaien. Zo wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk om bestanden te sturen en ontvangen via Facebook. Dat gebeurt deels in samenwerking met Microsoft, dat er met zijn Office Web Apps voor kan zorgen dat mensen Word- en Excelbestanden kunnen openen zonder extra software en zonder weg te gaan van Facebook.

Deze nieuwe manier van communiceren op Facebook zal in de loop van de komende maanden voor iedereen beschikbaar worden. In een eerste fase is het enkel op uitnodiging, zodat er nog de nodige bijsturingen kunnen gebeuren.

Facebook mag wel beweren dat het niet van plan is om e-mailclients overbodig te maken, er zijn toch heel wat mailaanbieders die zenuwachtig zullen worden bij het horen van deze aankondiging.

Google probeert al een tijdje om het netwerk van contacten dat in Gmail zit te gebruiken als basis voor een nieuwe generatie van messagingproducten, maar zonder veel succes. Google Buzz kreeg van bij het begin al heel wat kritiek te slikken, en uit het meer experimentele Google Wave werd al na enkele maanden de stekker getrokken. Benieuwd of Facebook er wel in slaagt om een gelijkaardig product van grond te krijgen.

chatcloudinternetmailnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken