De N8 is een belangrijk toestel voor Nokia, nog altijd de nummer 1 in telefoonland. Het heeft als eerste het nieuwe Symbian^3 besturingssysteem aan boord en de Finse fabrikant heeft veel werk gestoken in de bouw. De uiterst solide aluminium behuizing is knap vormgegeven en heeft een 3,5 inch amoledscherm, beschermd met oersterk ‘gorilla’-glas. De […]

Advertentie

De N8 is een belangrijk toestel voor Nokia, nog altijd de nummer 1 in telefoonland. Het heeft als eerste het nieuwe Symbian^3 besturingssysteem aan boord en de Finse fabrikant heeft veel werk gestoken in de bouw.

De uiterst solide aluminium behuizing is knap vormgegeven en heeft een 3,5 inch amoledscherm, beschermd met oersterk ‘gorilla’-glas.

De uitstekende cameralens maakt de N8 aan de logge kant, maar de 12-megapixelcamera maakt dit ongemak meer dan goed. Er is een mini HDMI-aansluiting voor het afspelen van mobiele clips op tv, en er zijn sleuven aan de zijkant voor de simkaart en mini SD-geheugen.

Geslaagd
Ook als telefoon kunnen we de N8 uiterst geslaagd noemen. De gesprekskwaliteit is uitmuntend en de batterijduur is indrukwekkend. Maar goed ook: de batterij is onvervangbaar. De haptische feedback van het capacitieve aanraakscherm is redelijk, maar alert willen we het toestel niet noemen.

We zien bijvoorbeeld herhaaldelijk dat een symbool maar niet wil reageren op onze aanraking. Bij het tikken van berichten is er het bijkomende probleem dat het toestel in portretmodus geen qwerty-toetsenbord heeft, terwijl dat bij Android en iOS wel het geval is. In qwerty-landschapsmodus gaat het tikken wel een stuk vlotter.

Ons enthousiasme wordt echter getemperd als we aan de slag met de Symbian^3-besturing. Symbian is een van de langstlopende besturingssystemen, maar het kan zijn draai niet vinden op deze touchscreentelefoon. Vergeleken met iPhones, Androids en Windows Phone 7-toestellen zijn de instellingen vaak lastig te vinden en het kost door de mapstructuur te veel stappen om bij het doel te raken.

Het openen van een webpagina in de mobiele Webkitbrowser is een oefening in geduld, en het inrichten van het startscherm een verwarrende aangelegenheid.

Zoals altijd heeft Nokia veel multimediageweld ingebouwd bij de N8. Tijdens het testen vinden we de camera de kwaliteit benaderen van een betaalbare compactcamera en het toestel heeft een brede ondersteuning voor audio- en videocodecs aan boord, waaronder MKV-bestanden.

Via de mini HDMI-aansluiting en bijbehorend kabeltje weten we probleemloos verschillende clips op een Philips-HDTV af te spelen. De beeld- en geluidskwaliteit van de 720p HD-clips is meer dan uitstekend.

Ovi Maps
Met de introductie van Ovi Maps heeft de Finse fabrikant een sterk wapen in huis gehaald. Ook op de N8 werkt deze mobiele gps uitstekend, al zit het weinig intuïtieve Symbian^3 opnieuw in de weg bij het instellen van de route. Een laatste troef is een USB-verlengkabeltje, waarmee je externe opslag kunt aansluiten op de N8 (USB On The Go). Maar we hebben herhaaldelijk problemen om deze functie aan de praat te krijgen.

De Nokia N8 heeft alle ingrediënten in huis om een geweldige smartphone te worden, maar de besturing is niet meer van deze tijd en ook de processor is aan de langzame kant vergeleken met de concurrentie. Helaas is een fantastische camera niet het enige waar je een telefoon op kunt verkopen.

Nokia N8
Prijs: 499 euro (december 2010)

PRO: stijlvol en duurzaam gebouwd; uitstekende gps-navigatie; krachtige camera; rechtstreeks aansluiten op tv: geweldige gesprekskwaliteit.
CONTRA: Symbian^3 gedateerd; langzame processor; klein aanbod Ovi-applicatiewinkel.

Advertentie