Nieuws

Toshiba Dynadock W20

De Toshiba Dynadock W20 is een docking station dat via Wireless USB met je laptop verbonden kan worden.

Het toestel heeft vier USB-poorten, waarvan één vooraan, microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen en een DVI-uitgang voor het aansluiten van een beeldscherm. Een netwerkpoort ontbreekt.

De installatie van de Dynadock is kinderspel. De Dynadock wordt vergezeld van een USB-stick voor Wireless USB. Zoals voor elk USB-apparaat installeren we eerst de drivers voordat we deze inpluggen. Voor we onze laptop echter draadloos met het docking station kunnen verbinden, moeten we eenmaal een bekabelde verbinding maken, en bevestigend antwoorden op de vraag of we de laptop aan het docking station willen koppelen.

Vanaf dan kunnen de dock en de draagbare computer met elkaar draadloos communiceren. Wanneer we de computer opnieuw opstarten, of de stick verwijderen en weer inpluggen, wordt de verbinding automatisch opnieuw tot stand gebracht.

Opmerkelijke snelheidsverschillen
Als we een harde schijf op één van de USB-poorten van onze computer aansluiten, dan registreren we met HDTach een gemiddelde leessnelheid van 26,4 MB/s, met een maximum van 33,3 MB/s. Dezelfde harde schijf, maar nu verbonden via de Dynadock die op ongeveer een meter van de laptop vandaan staat, laat nog maar een leessnelheid van 7,2 MB/s per seconde optekenen.

Goed om kleine bestanden te openen, maar als je grote hoeveelheden data moet kopiëren, is het wellicht verstandig om dit niet via de Dynadock te doen. Op een afstand van vijf meter, en zonder obstakels tussen beide antennes, zakt de gemiddelde snelheid zelfs nog verder, tot 2,7 MB/s. Op een achttal meter verliezen we uiteindelijk de verbinding.

Draadloze beeldschermbesturing
Gezien de vrij lage transfersnelheid hebben we dus enige reserves bij de stelling van Toshiba dat de Dynadock via DisplayLink een beeldscherm kan aansturen. DisplayLink is een technologie waarbij het door de grafische kaart gegenereerde beeld (maximaal 1.920 bij 1.080 beeldpunten) gecomprimeerd wordt doorgestuurd naar een beeldscherm dat via USB verbonden is. Bij de Dynadock gebeurt dat bovendien dus draadloos.

Zolang het bij gewoon kantoorwerk blijft, met redelijk statische beelden, werkt deze techniek goed. Bij het bekijken van films op volledig scherm schokken het beeld en geluid af en toe even, en schiet ook de processorbelasting de hoogte in. Deze testen voeren we uit op ongeveer een meter afstand van de Dynadock. In een realistische werkomgeving staat je tweede scherm immers ook niet op vijf meter afstand van je notebook.

Na het testen van de Dynadock blijven we met een enigszins dubbel gevoel achter. Zeker als je een scherm aansluit op de Dynadock en het vlak bij je werkplaats zet, lijkt ons een gewoon docking station een goedkopere oplossing. Bovendien belast dat de computer minder zwaar, laat het hogere transfersnelheden toe en krijg je er wellicht nog een netwerkpoort bovenop.

Je moet dan nog wel één kabeltje inpluggen, maar dit moet je ook met de stick voor Wireless USB.

Anderzijds, als je een laptop met een ingebouwde Wireless USB-chip zou hebben, en eventueel nog randapparaten zoals printers die via Wireless USB aangesproken worden, dan biedt de Dynadock W20 een elegante (maar redelijk dure) oplossing waarmee je nooit nog een kabel moet inpluggen wanneer je met je laptop terugkomt aan je vaste werkplek.

Toshiba Dynadock W20
Prijs: 199 euro (december 2010)

PRO: volledig draadloze oplossing; eenvoudige installatie.
CONTRA: snelheden vallen snel terug bij grotere afstanden; geen netwerkpoort; hogere processorbelasting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business