Nieuws

WeTab 3G 32GB

Als je shopt voor een tablet, heb je de keuze uit de iPad en (binnenkort) een stortvloed aan Androidtoestellen. Maar er is ook een derde weg, en dan hebben we het niet over Windows 7. Wel over het op Linux gebaseerde MeeGo.

Rond MeeGo is er relatief weinig te doen, vergeleken met Android. Toch zitten er een paar grote namen achter de software. MeeGo is immers een samensmelting van Moblin en Maemo, twee mobiele Linuxplatformen afkomstig van respectievelijk Intel en Nokia.

Toch komt het eerste grote MeeGo-product niet van een van die twee, maar van een obscure Duitse firma. Deze WeTab positioneert zich als regelrechte uitdager van de iPad, met highend specificaties maar ook een bijhorende prijs.

Groot en zwaar
Qua grootte overtroeft de WeTab de concurrentie. Met een breedbeeldscherm van 11,6 inch (1.366 x 768) is deze tablet ongetwijfeld de grootste van de hoop. Maar als je de WeTab in de hand neemt, valt het gewicht ook meteen op: met iets meer dan 1 kg is hij significant zwaarder dan andere tablets.

[related_article id=”161563″]

Een 7 inch Samsung Galaxy Tab bijvoorbeeld weegt ongeveer een derde van de WeTab. Maar de WeTab maakt dat deels goed door heel veel te bieden, waaronder twee USB-poorten voor printers, toetsenborden en zelfs DVB-T-sticks, een sleuf voor SD-kaarten en een HDMI-aansluiting. Bovendien zit de bouwkwaliteit vrij goed.

Opener dan Android
De grote claim to fame van de WeTab is dat MeeGo nog verder gaat dan Android qua openheid. Je kunt heel veel kanten uit met dit OS. Naast de beperkte WebTab-appwinkel met Linux-apps als OpenOffice.org en The Gimp, kun je gewoon makkelijk apps van elders installeren. Van Intels AppUp-winkel bijvoorbeeld, maar ook Adobe Air-applicaties. Want jawel, de WeTab draait probleemloos Flash. In theorie kun je Android in een virtuele machine draaien en daardoor ook Android-apps aanbrengen, maar dat is nog een werk in uitvoering.

Multitasken in Linux
Aan MeeGo is in dit geval een eigen gebruikersinterface met slimme ideeën toegevoegd. Apps worden vastgepind op de Pinboard, een centraal scherm waarin je verticaal kunt scrollen door je duim te vegen over een previewbeeld van de Pinboard in de rechterbalk.

Handig, vooral omdat de WeTab kan multitasken en je zo gemakkelijk nieuwe apps kunt openen. In sommige apps scrol je op analoge wijze binnen het programma door links van het scherm te vegen. Soms moet je in menu’s duiken die regelrecht van een Linuxdesktop komen, wat de zaak minder gelikt maakt.

Maar deze tablet heeft ook enkele mindere goede kantjes…

Propvol belofte zit deze WeTab, maar hij sukkelt met twee grote zwaktes. Het TN-scherm beschikt jammer genoeg over een zeer beperkte kijkhoek, vooral verticaal. Concreet wil dit zeggen dat je de WeTab echt recht voor je moet houden, anders neemt de beeldkwaliteit drastisch af.

Stroomhongerige processor
Officieel moet de batterij zes uur meegaan, maar tijdens onze test met wifi en 3G aan is het sprookje sneller uit. Vooral wanneer we Flashfilmpjes bekijken, daalt het peil van de batterij zeer snel. We vermoeden toch dat de gebruikte Atomprocessor gewoon te veel stroom verbruikt.

Dit is ook de eerste tablet die wij in handen krijgen met een hoorbare ventilator. Uiteindelijk is dit een tablet die dichter bij een netbook staat dan de meeste soortgenoten. Veelzijdiger, dat wel, maar vooral afwijkend.

WeTab 3G 32GB
Prijs: 529 euro (januari 2011)

PRO: veelzijdig, zeer open, interessante interface.
CONTRA: slechte kijkhoek, batterijduur.

hardwaremeegomobielreviewswetab

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken