Nieuws

Readability 1.2

Je zou het bijna vergeten, maar het web is nog steeds een plek vol waardevolle informatie. Alleen wordt het door het groeiende leger online advertenties steeds moeilijker om je te concentreren op de goede artikelen. We testen Readability, een browserextensie die de nadruk weer op lezen legt.

Readability is lid van de snel groeiende familie van bookmarklets. Deze kleine brokjes Javascriptcode bieden allerlei handige functies, zonder daarbij je browser log en traag te maken. Je sleept ze naar de werkbalk voor je favoriete websites en klikt ze alleen aan wanneer je ze nodig hebt. Die truc werkt met de meeste browsers, zodat je niet vastzit aan Interet Explorer, Firefox, Chrome of Safari.

Deze specifieke bookmarklet richt zich op lezers die hun online nieuws net zo willen lezen als de krant. Een klik op de Readability-knop verwijdert alle afbeeldingen behalve de exemplaren die relevant zijn voor het artikel, past de lettergrootte aan en plaatst het geheel op een rustgevende grijze, witte of zwarte achtergrond.

Stel je voorkeur in
Met Readability ben je bovendien niet automatisch gebonden aan het lettertype of de bladspiegel die ontwikkelaar Arc90 je voorschotelt. Op de website waar je de bookmarklet kunt afhalen, is het mogelijk om in drie categorieën je leesvoorkeur te bepalen.

Je kunt hier ook instellen dat hyperlinks in de artikelen onderaan als voetnoot worden bijgevoegd. Readability’s beste truc is het vermogen om artikelen uitgespreid over meerdere pagina’s in één lang artikel te gieten.

In het dagelijks gebruik blijkt Readability niet feilloos. Soms voegt het tekst uit advertenties toe aan je artikel of is het niet in staat om zinsneden te herkennen en weer te geven. Toch komen dat soort problemen nauwelijks voor. Met een druk op de knop ga je ook zo weer terug naar de oorspronkelijke pagina.

Bij de lancering van Safari 5 presenteerde Apple een nieuwe functie, die in hoofdlijnen hetzelfde doet als Readability. Achteraf bleek dat het bedrijf uit Cupertino een deel van Readability’s broncode had gebruikt. Daarom kijken we of Apple er iets beters van heeft gemaakt dan de oorspronkelijke ontwikkelaars.

Als je bij een artikel komt dat je wilt lezen zonder al die poespas, klik je op een Reader-knop in de Safari-adresbalk. Apple vult de tekst mooi uit op een goed leesbare witte achtergrond. Readability heeft daarentegen wel eens problemen om de tekst weer te geven zoals je het graag hebt.

Anderzijds werkt Safari’s Reader-functie lang niet op alle sites en heeft hij bovendien niet de instelbaarheid in huis die we wel vinden bij de bookmarklet.

Browserextensies
Voor Firefoxfans heeft Readability een browserextensie ontwikkeld, zodat je via een werkbalkknop direct je leesvoorkeuren kunt aanpassen. Het is hier ook mogelijk om sneltoetsen in te stellen voor snelle toegang en een soort van autocue-functie die de tekst langzaam van het scherm laat rollen.

Helaas werken de sneltoetscombinaties niet goed en is de autocue minder handig dan verwacht. Toch zijn de makers van Readability erin geslaagd om online lezen niet alleen weer leuk te maken, maar ook nog eens flexibel.

Readability 1.2
Prijs: gratis (januari 2011)

PRO: artikelen met meerdere pagina’s strippen en samenvoegen; flexibel; browseronafhankelijk; lichtvoetig.
CONTRA: sneltoetscombinaties Firefox-extensie grillig; soms verkeerde tekstweergave.

internetkrantreadabilityreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken