Nieuws

Parrot AR Drone

Het heeft iets van een vliegende schotel, en met zijn vier propellers blijft de AR Drone ook bijna buitenaards stabiel in de lucht. Tot een uitgesproken aardse piloot zijn duimen over het virtuele besturingspad op het scherm van zijn iPhone laat glijden.

Meteen zet de quadrikopter een snelle scheervlucht in. De besturing vergt een beetje oefening, maar na een uurtje heb je die helemaal onder de knie. Op het virtuele controlepaneel staat een soort paniekknop die de drone onmiddellijk stabiliseert als het dreigt mis te gaan.

Ook als de onvermijdelijke crash zich voordoet: geen nood. Bij ons stort de drone enkele keren neer; gelukkig komt hij telkens ongehavend uit de strijd.

Plakband
De wifiverbinding herstelt zich iedere keer moeiteloos. Wat je wel nodig hebt is een stevige rol plakband. Ook tijdens een buitenvlucht laat je de piepschuimen wiekbescherming er niet af, maar wanneer de draadloze helikopter valt breekt die bescherming natuurlijk meteen in tweeën.

Het grote voordeel is dan weer dat het piepschuimen harnas zo na iedere crash een stuk steviger wordt. Dat probleem lost zich dus na enige tijd zelf op.

De AR Drone heeft twee ingebouwde camera’s. De belangrijkste zit voor aan het toestel: een VGA-camera met een beeldresolutie van 640 x 480 punten, die vooral dient om je omgeving te zien. Die komt op hetzelfde scherm als je besturing terecht en stelt je dus in staat om het ding naar oorden te sturen buiten jouw gezichtsveld.

Je kunt ook omschakelen naar een tweede camera in de buik van het toestel, maar die heeft een nog slechtere beelddichtheid en helpt de interne software van het ding eigenlijk alleen maar om het stabiel te houden. De originele applicatie van de AR Drone kan de feeds niet opnemen, maar daar zullen alternatieve programma’s wel een mouw aan passen.

Tot slot nog even waarschuwen voor het grootste manco van de AR Drone: de batterij. Eén oplaadbeurt gaat een schamel kwartier mee. Misschien maar goed ook, want anders was je echt de hele dag met dit ding bezig.

Parrot AR Drone
Prijs: 299 euro (januari 2011)

PRO: stabiele besturing; speelgoed voor oudere kinderen.
CONTRA: batterij doet het maar een kwartiertje; geen cameraopname.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business