Opera 11
Opera is vertrappeld door het veelzijdige Firefox, het vernieuwde IE9 en het supersnelle Chrome. De Noorse browsermaker werkt echter stug door aan zijn idee van de ideale browser en levert met Opera 11 een opvallend afgerond product af.
Opera staat in de browserwereld bekend als vernieuwend, maar concurrenten wisten zijn beste wapens handig over te nemen om er de sier mee te maken. In zijn laatste versie geeft de browser hen een koekje van eigen deeg en bouwt hij twee belangrijke functies in die al bij anderen te vinden zijn: innovatief tabbeheer en browserextensies.
Aantal extensies groeit
Mozilla Firefox was lange tijd de enige die extensies aanbood, maar inmiddels is het gebruik ervan gemeengoed geworden. Het aantal dat we tijdens deze bètatest van Opera kunnen uitproberen is klein. De belangrijkste exemplaren, zoals een advertentieblocker of mailchecker, zijn al wel aanwezig. Ze werken lang nog niet allemaal even goed, maar hun aantal groeit elke dag.
Net als in Chrome is herstarten niet nodig, al vinden we de browserextra’s nog altijd beter geïntegreerd in de Mozilla-browser.
Tabbladen beheren
Firefox 4 zal bij zijn definitieve lancering een volledig nieuwe manier krijgen om grote aantallen geopende tabbladen te beheren: Panorama. Dit is een apart beheervenster, waar gebruikers hun tabbladen in zelfgekozen groepen kunnen indelen voor een beter overzicht.
Opera 11 heeft zijn eigen draai gegeven aan deze innovatie. In plaats van een apart venster te openen, stapel je ze in Opera gewoon op elkaar. Deze zogenaamde stacks kunnen eenvoudig weer worden uitgespreid door op een bijgevoegd pijlsymbool te klikken. Wie de muis op zo’n stack laat rusten, ziet meteen welke tabs zijn toegevoegd. Deze stapels zijn een toegankelijkere manier om comfortabel grote aantallen tabbladen open te hebben.
De makers van Opera hebben in de elfde versie hard gewerkt om bestaande onderdelen beter uit te werken. Zo verbergt de slimme adresbalk onderdelen die de meeste gebruikers niets zeggen. Mousegestures, al jaren een handige manier om met de muis over het web te navigeren, heeft een knap uitgewerkt visueel helpvenster gekregen dat nieuwe gebruikers sneller met deze functie vertrouwd zal maken.
Met andere opties onder de motorkap streeft Opera de rest juist voorbij. Zo is het mogelijk om de browser zo in te stellen dat het Flashcontent niet zonder meer blokkeert, maar aan de gebruiker overlaat of hij wel of niet wil afspelen. Niet alleen behulpzaam, maar het geeft gebruikers met een langzame verbinding de mogelijkheid om topzware Flashpagina’s veel sneller te openen.
Te veel luxe
Ondanks alle innovaties blijft Opera 11 een browser waarin onervaren gebruikers verdwaald raken. Het grote aantal functies (ingebouwde torrent- en mailclient en een persoonlijke ‘webserver’) werken overweldigend en niet iedereen zal overweg kunnen met al die luxe.
Uit onze benchmarks blijkt dat Opera 11 opnieuw een lichte snelheidsvoorsprong heeft op andere browsers, al komt het niet in de buurt van het pijlsnelle Chrome. Al met al laat deze nieuwe versie een goede indruk achter. We kijken uit naar de definitieve versie.
Opera 11 bèta
Prijs: gratis (februari 2011)
PRO: Flashcontent naar wens blokkeren; stacking is effectieve vorm van tabbeheer; meer toegankelijkheid; extensies.
CONTRA: grote aantal instellingen kunnen intimideren; weinig skins beschikbaar; Opera Unite overbodig.