Nieuws

Wachtwoorden op iPhone snel te achterhalen

Je iPhone of iPad kwijtraken is geen pretje, en bovendien gevaarlijk als hij in verkeerde handen terechtkomt. Wetenschappers van het Duitse Fraunhoferinstituut kunnen namelijk binnen zes minuten al je wachtwoorden achterhalen.

Zelfs als je je iOS-toestel beveiligd hebt met een gebruikerswachtwoord is het voor de Duitse beveiligingsonderzoekers een fluitje van een cent om je gegevens te achterhalen. Dat doen ze door gebruik te maken van bekende exploits.

Gmail-, Exchange- en wifiwachtwoorden
De onderzoekers demonstreren hun werkwijze (pdf) op een iPad en een iPhone met iOS-versie 4.2. Van die toestellen weten ze onder meer de opgeslagen inloggegevens voor Gmail, Exchange en draadloze netwerken te achterhalen. Wachtwoorden voor websites die door de browser zijn opgeslagen zouden wel veilig zijn.

[related_article id=”158256″]

Door de toestellen met een USB-kabel aan te sluiten op een Windowscomputer en ze te jailbreaken, konden de Duitsers een SSH-server installeren. Hierdoor kan gecommuniceerd worden met het apparaat.

Vervolgens voerden ze een script uit dat op zoek gaat naar de wachtwoorden die in de zogenaamde keychain zijn opgeslagen. De gegevens zijn wel versleuteld, maar de sleutel is opgeslagen op het toestel zelf, zodat een eventueel gebruikerswachtwoord makkelijk omzeild kan worden.

Er bestaat wel software die het mogelijk maakt om bij diefstal of verlies een commando naar je iPad of iPhone te sturen zodat alle gegevens gewist worden, maar als de vinder de simkaart uit je apparaat haalt, komt dit commando niet aan. 

Je iPhone of iPad verliezen is dus niet alleen een dure zaak, maar ook een behoorlijk beveiligingsrisico.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business