Een virusscanner voor een Mac, is dat niet een beetje heiligschennis? Lees eerst dit artikel voor je oordeelt. “Op een Mac heb je geen last van virussen.” Laat me even die illusie de wereld uit helpen: er bestaan wel degelijk Macvirussen, zij het voorlopig nog relatief beperkt schadelijk. Windowsmachines vormen een interessanter doelwit voor gespuis […]


Een virusscanner voor een Mac, is dat niet een beetje heiligschennis? Lees eerst dit artikel voor je oordeelt.

“Op een Mac heb je geen last van virussen.” Laat me even die illusie de wereld uit helpen: er bestaan wel degelijk Macvirussen, zij het voorlopig nog relatief beperkt schadelijk. Windowsmachines vormen een interessanter doelwit voor gespuis met een korreltje hackerstalent. Gewoon veel meer gebruikers en een rijkere doelgroep om geld uit te persen. Triomf van het kapitalisme.

Nu het aantal Macgebruikers echter gestaag toeneemt, is het maar een kwestie van tijd dat een onverlaat besluit om zijn virussen ook op Apple te richten. In het bijzonder iedereen die met zijn Mac regelmatig inhaakt op Windowsnetwerken (bedrijf, universiteit, vrienden) mag zich bij deze als gewaarschuwd beschouwen.


[related_article id=”158256″]

Mooi en helder
En zo komen we bij Intego, dat al enkele jaren de standaard is in virusbeveiliging voor Mac OS X. VirusBarrier X6 kreeg voor 2011 een flinke update van Intego. Dat dit programma alleen voor Mac OS X is, kun je ook zien. Nooit eerder zo’n ‘mooi’ virusprogramma gezien. Ik kan blijven kijken naar de visuele animatie van de firewallregels.

De installatie van VirusBarrier X6 is rechttoe rechtaan, met een licentie voor een jaar gratis updates. 365 dagen lang is je Mac beschermd, op dag 366 moet je een nieuwe licentie kopen. Het stopt er dan gewoon mee. Bizar, maar eigenlijk zo gek nog niet. Je vermijdt immers een vals gevoel van veiligheid: een antivirusprogramma dat niet meer up-to-date is.

Alles is standaard ingesteld en visueel heel duidelijk aangegeven. VirusBarrier beschermt je Mac tegen virussen, phishing en spyware. Net als de talrijke Windowssuites werkt het programma met allerlei instelbare regels en een quarantainebox voor geïnfecteerde bestanden.

Mild voor je syteem
Op de achtergrond houdt het constant je computer in de gaten zonder dat je dit merkt. VirusBarrier X6 is gelukkig een pluimgewichtje in processorgebruik: zelden springt de processor boven 10% tijdens een actieve scan van de hele harde schijf. Na ongeveer een uurtje blijkt mijn 240 GB aan data geen greintje ongedierte te bevatten. Mooi zo.

Wie naast Mac OS X Windows gebruikt (bootcamp of via bijvoorbeeld Parallels), kan een speciale versie van VirusBarrier aanschaffen, die ook je virtuele Windows vakkundig schoon houdt.

Intego VirusBarrier X6
Prijs: 59,95 euro (licentie voor 2 Macs) (februari 2011)

PRO: mooiste virusscanner ooit, specifiek voor Mac.
CONTRA: programma stopt met werken na exact 1 jaar.