Nieuws

Skype 5.1

Skype is al enkele jaren een populair programma om via internet te telefoneren en te chatten. Voor de ontwikkelaars van deze instant messenger is dat echter nog niet genoeg, en dus bevat de nieuwste versie een aantal nieuwtjes.

Grootste vernieuwing is dat gebruikers in versie 5.1 Skype kunnen koppelen aan hun Facebookprofiel. Dit onderdeel heeft een prominente plek binnen de gebruikersinterface gekregen, in de vorm van een tabblad. Alle updates van vrienden zie je daarop voorbijkomen, zoals statusberichten, foto’s en reacties.

Je kunt er zelf rechtstreeks statusupdates ingeven, die dan zowel voor je Skype- als Facebookvrienden te zien zijn.

Beperkingen
Helaas zijn de mogelijkheden beperkt. Zo kun je geen foto’s en video’s delen en is het jammer dat je naar de webbrowser wordt doorverwezen als je iemands profiel wilt bekijken. Wel een toegevoegde waarde is het feit dat Facebookvrienden rechtstreeks benaderbaar zijn via telefoon of sms, mits het telefoonnummer niet is afgeschermd.

Een andere nieuwe functie is videochatten in een groep. Het programma ondersteunt maximaal tien deelnemers, al raden de makers zelf aan om met hooguit vijf personen op deze manier te communiceren. Anders bestaat de kans dat de kwaliteit van de verbinding achteruitgaat.

Skype Premium
Tijdens een test met drie Windowsmachines verloopt alles in elk geval vlekkeloos. Wel een nadeel is dat minstens één deelnemer over de betaalde Premium-versie (6,89 euro per maand) van Skype moet beschikken om van deze functie gebruik te kunnen maken. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je deze nieuwe optie zeven dagen gratis uitproberen.

Vanzelfsprekend blijven alle sterke punten van Skype uit eerdere edities gehandhaafd. Zo is de geluids- en videokwaliteit prima in orde en spreekt de bediening voor zich. De vormgeving bevat bovendien geen noemenswaardige veranderingen, waardoor je nauwelijks hoeft te wennen aan de nieuwste versie. Skype is beschikbaar voor Windows, Mac OS X, Linux en diverse smartphones.

Skype 5.1
Prijs: gratis (april 2011)

PRO: statusberichten delen; Facebookvrienden bellen en sms’en; videochatten met meerdere personen; prima kwaliteit.
CONTRA: Facebook-koppeling niet uitgebreid; premiumaccount voor videochatten in groep is verplicht; advertenties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business