TomTom deelt rijgegevens met politie

Wie een TomTom heeft, geeft de politie inspiratie voor flitslocaties. De gps-maker deelt namelijk rijgegevens van bestuurders.

Volgens het Algemeen Dagblad worden de data van TomTom via een tussenbedrijf verkocht aan de politie. Gebruikers krijgen alleen te lezen dat gegevens "aan derden" worden doorgegeven. De ANWB laat aan de krant weten dat het vindt dat TomTom zijn gebruikers duidelijker moet informeren.

Moderne gps-toestellen bevatten tegenwoordig ook een microsimkaart die gegevens doorstuurt naar TomTom. Die informatie kan dienen om live files in kaart te brengen, of om eenvoudig minder drukke routes te vinden.

[related_article id=”158578″]

Niet verklikt
Het gaat weliswaar niet om individuele gegevens die worden doorgegeven. Wie te snel rijdt met zijn gps aan, wordt dus niet verklikt aan de politie. Maar de politie heeft dus wel een uitgebreid overzicht van waar TomTom-gebruikers te snel rijden, en gebruikt die informatie om de locatie van snelheidscontroles en flitspalen te bepalen.

Opmerkelijk genoeg biedt TomTom bij sommige toestellen zelf informatie over snelheidscamera’s aan. Hierbij kunnen gebruikers ook een snelheidscontrole aangeven op hun toestel, wat vervolgens wordt gedeeld met andere gebruikers. Gebruikers informeren dus zowel elkaar over controles, als de politie over aan te raden flitslocaties.

Update 16.30 uur:
TomTom bevestigt aan onze redactie dat het gegevens verkoopt aan verkeersorganisaties en overheden, waardoor deze ook bij de politie terechtkomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business