Mgeni 0.1
Sommige internetdiensten zijn alleen te bereiken voor gebruikers die zich in welbepaalde landen bevinden. Een directe verbinding met een VPN-server in een van de ‘toegelaten’ landen is één oplossing, Mgeni is een andere.
Mgeni (naar het schijnt Swahili voor bezoeker of gast) is een cross-platformbrowser die handig gebruikmaakt van het anonimiserende Tor-netwerk. Dat houdt meteen in dat je eerst een Tor-client moet opzetten alvorens met Mgeni aan de slag te kunnen. Op de site van Mgeni vind je alvast de nodige links naar de site van het Tor-project.
[download_file]
Wachtwoord koppelen
Zodra je de Tor-client hebt geïnstalleerd en opgestart, kan je met Mgeni aan de slag. Die controleert eerst of de Tor-client actief is. Is dat inderdaad het geval, dan moet je wellicht eerst nog een aanpassing in die client doorvoeren.
Mgeni verwacht namelijk dat je een eigen wachtwoord aan de client hebt gekoppeld, en geen toevallig gegenereerd wachtwoord. Dat heb je gelukkig snel aangepast in het Settings-venster van Tor, met name op het tabblad Advanced.
Mgeni zelf is een bescheiden browser met typische onderdelen als History en Bookmarks. De belangrijkste bijzonderheid aan deze browser is echter de knop Access The Internet From a Specific Country. Die zorgt ervoor dat je zelf het land kunt bepalen van de server (exitnode) waarmee het Tor-netwerk uiteindelijk de beoogde webserver zal aanspreken.
Je kunt kiezen uit de volgende landen: Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, China, Frankrijk en Zweden. Er is overigens ook nog de optie Random, waarmee je de landkeuze aan het toeval overlaat.
Merkbare vertraging
Wil je bijvoorbeeld de iPlayer van de BBC bereiken, dan kies je uiteraard United Kingdom en voor videostreaming service Hulu, selecteer je United States. Tijdens onze tests slagen we er inderdaad in op deze manier toegang te krijgen tot content die ons anders wordt geweigerd (wegens niet op een toegelaten locatie). Af en toe hebben we wel met merkbare vertragingen af te rekenen.
De makers van Mgeni wijzen erop dat de browser eigenlijk alleen geschikt is voor wie toegang wil krijgen tot sites die geografische beperkingen opleggen. Wie vooral complete anonimiteit beoogt, zoekt het dus beter elders. In de Firefox-add-on Torbutton bijvoorbeeld, of in de alternatieve browser Torora.