Nieuws

Technologie kan files korter maken

Een hoogtechnologisch systeem moet het mogelijk maken om files terug te dringen tot maximaal drie kilometer.

Verschillende bedrijven en organisaties willen dat het kabinet 1 miljard euro vrijmaakt om de registratie en voorspelling van verkeersdrukte preciezer te maken. Dat meldt De Telegraaf.

Variabele maximumsnelheid
Het consortium bestaat uit een dertigtal organisaties, waaronder KPN, TomTom, IBM en onderzoeksinstituut TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek). De groep wil onder andere dat er geïnvesteerd wordt in beeldschermpjes in de auto en naast de weg, met daarop een variabele maximumsnelheid.

Bij drukte of slecht weer zou dan een lagere maximumsnelheid worden weergegeven. Wanneer er weinig verkeer is, wordt de snelheidsgrens opgetrokken. De ideale snelheid wordt berekend op basis van gegevens van sensoren in het wegdek.

"Mensen rijden niet harmonieus en daardoor ontstaan files. Technologie kan helpen de verkeersstroom vloeiender te maken, waardoor ook de kans op ongelukken afneemt", zegt André Oldenburger van TNO in Delft. "Door een slimme organisatie van verkeer en vervoer met behulp van technologie kan de huidige infrastructuur in drie jaar tijd tot vijftien procent efficiënter worden benut", beweert Oldenburger.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business