Ars Technica verdient aan OS X-review

Technologiesite Ars Technica heeft met zijn review van Mac OS X Leopard 15.000 dollar verdiend. Hoe? Door de gratis onlinetekst ook als e-boek te verkopen.

Het resultaat biedt nieuwe perspectieven voor nieuwssites die ondanks hun bezoekersaantallen worstelen met inkomsten. Krantensites kiezen er bijvoorbeeld voor om bepaalde artikels achter een ‘betaalmuur’ te zetten, maar dat blijkt vooralsnog geen goudmijn.

Gratis én betaald
Ars Technica pakt het dit keer anders aan. Naar aanleiding van de lancering van Mac OS X Lion schreef de site een review van 27.300 woorden, verspreid over negentien pagina’s. De review was gratis te lezen op de website, maar werd tegelijkertijd als e-boek aangeboden bij Amazon voor 4,99 dollar.

Het resultaat was twee keer fenomenaal. In de eerste 24 uur zorgde de review voor drie miljoen pageviews. Tegelijk werden er drieduizend betaalde exemplaren van het verhaal verkocht. Tegen Niemanlab.org zegt Ars Technica-oprichter Ken Fisher dat hij het succes heeft onderschat. Zo blijkt dat sommige lezers het verhaal gratis online hebben gelezen, en het vervolgens hebben gekocht om een ‘eigen’ exemplaar te hebben of om een soort van fooi te geven aan de site.

Nieuw verdienmodel
De methode opent mogelijkheden voor onlinemedia. Vaak willen consumenten niet betalen voor onlinenieuws en -reviews, soms omdat ze niet bij één site willen blijven, soms omdat de inhoud elders gratis verkrijgbaar is. Maar nu digitale boeken en microbetalingen steeds beter ingeburgerd raken, is het niet uitgesloten dat verdienmodellen zoals die van Ars Technica winnen aan populariteit.

Vijf dollar is niet weinig voor één review, maar anderzijds kan je dezelfde tekst dus ook gratis lezen. Volgens Fisher leent het royaltymodel van Amazon zich ervoor dat de inkomsten tien keer hoger liggen dan wanneer de prijs pakweg 99 dollarcent zou zijn.

Voor Ars Technica was dit trouwens geen primeur. Eerder dit jaar verkocht het al een bundel artikels over de hackersgroep Anonymous als e-boek voor 1,99 dollar. Toen werden er zo’n duizend exemplaren verkocht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business