Nieuws

BlackBerry populair bij Londense relschoppers

De zware rellen en de strooptochten in Londen worden door de deelnemers gecoördineerd via het beveiligde berichtenplatform BlackBerry Messenger.

Dit weekend braken de eerste relletjes uit in de Britse hoofdstad. Aanleiding was de dood van een 29-jarige man uit de wijk Tottenham in Noord-Londen. Hij werd doodgeschoten door een politieagent, maar de exacte omstandigheden blijven onduidelijk.

Georganiseerde rellen
Sindsdien hebben de rellen zich verspreid naar de rest van Londen en naar andere Britse steden. Jongeren trekken bij klaarlichte dag de straat op om winkels te plunderen, brand te stichten en de confrontatie met de ordetroepen aan te gaan. Dit alles gebeurt op een georganiseerde manier en de politie krijgt de zaak (nog) niet onder controle.

[related_article id=”161563″]

Volgens The Guardian maken de relschoppers gebruik van sociale media en in het bijzonder van BlackBerry Messenger (BBM), de berichtendienst die voorgeïnstalleerd staat op de gelijknamige smartphones, om hun plundertochten te organiseren. BBM biedt uitgebreide mogelijkheden voor groepsgesprekken.

Beveiligde berichten
De BlackBerry van het Canadese Research in Motion (RIM) is niet alleen de favoriete smartphone van bijna vier op de tien Britse tieners volgens een recente studie, hij biedt de relschoppers ook een ander voordeel: de berichten die verstuurd worden via BBM zijn versleuteld en worden door de ontvanger automatisch gedecodeerd. De politie en de overheid kunnen ze niet inkijken.

Om die eigenschap van het BlackBerry-platform maken verschillende landen (waaronder India, Saoedie-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) het RIM al een tijdje moeilijk om hun producten aan de man te brengen.

De Canadese smartphonefabrikant beweert via zijn Britse BlackBerry-Twitteraccount wel alles in het werk te stellen om de autoriteiten te helpen. Scotland Yard, het hoofdbureau van de Londense politie, zei gisteren dat het streng gaat optreden tegen personen die via sociale media als Twitter, Facebook en ook BBM oproepen tot geweld en plunderingen. Hoe dat precies in zijn werk gaat in het geval van BBM is onduidelijk.

bbmblackberryblackberry messengerlondenmaatschappijmobielnieuwsrellenrim

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals