‘Intel moeilijk te kloppen met Windows 8’
De dominantie van Intel op de chipmarkt zal nog sterker worden. Dat voorspelt journalist Brooke Crothers. Hij hoorde een week lang hardwaremakers en analisten uit over de komst van Windows 8.
Crothers, die schrijft voor onze collega’s van CNet, zat afgelopen week op het Intel Developer Forum (IDF) en de Build-conferentie van Microsoft. Beide een technologische hoogmis voor wat we de komende jaren mogen verwachten. Hij sprak er met analisten en experts uit de IT-sector, en kwam tot de conclusie dat de combinatie van Intelprocessors en Windows 8 vrijwel niet te kloppen is.
Niet klaar voor ARM-chips
Als eerste argument haalt hij aan dat Windows 8 op dit moment, nu tabletmakers hun toestellen voor volgend jaar beginnen te maken, nog niet klaar is voor ARM-chips van ARM. De Windows 8-tablet die Samsung op Build toonde, bevatte een Intelchip. Toch hebben de meeste tablets een ARM-processor, omdat het stroomverbruik daarvan beter geschikt is voor lichte en kleine toestellen.
[related_article id=”161452″]
De reden hiervoor is volgens Crothers dat Windows 8 op dit moment niet klaar is voor tablets en laptops met chips van Qualcomm of andere fabrikanten. Volgend jaar, wanneer het besturingssysteem af is, wordt dat wel het geval, maar het blijft moeilijk.
Compatibiliteit
Een tweede argument is compatibiliteit. Applicaties die ooit zijn ontwikkeld voor een X86-chip (Intel) zijn vaak compatibel met hardware van AMD. Maar Microsoft liet vorige week weten dat dit niet hetzelfde geval is voor ARM. Een minder gebruikte of zeer specifieke toepassing die sommige bedrijven nodig hebben, zal misschien niet werken op tablets met een ARM-processor.
Dit kan op termijn verbeteren, maar zoals het er nu naar uitziet geldt de zogenaamde achterwaartse compatibiliteit (waarbij oudere applicaties nog steeds op nieuwe processors werken) vooral voor Intel en AMD.
Crothers verwacht dat wanneer bedrijven eind 2012, begin 2013 (de geplande lancering voor Windows 8) tablets aankopen, ze sneller geneigd zijn om Intel te kiezen. Dit vanwege de extra zekerheid dat de software die ze gebruiken hierop zal werken. Wel nuanceert hij dat dit voor consumenten minder een rol speelt. Tenzij de prijs van Intels ultrabook (lichte dunne laptop) zwaar zakt, zullen zij wel kiezen voor toestellen met goedkopere chips.
Betere prestaties
Het derde en laatste argument zijn de prestaties, iets waar Intel al lang zijn stokpaardje van maakt. De komst van de Haswell-chip in 2013 maakt Intel zeer aantrekkelijk voor tablets als het op prestaties aankomt. Zonder dat Crothers wil zeggen dat andere chips traag zouden zijn.
Haswell is Intels system-on-a-chip. Een processor die allerlei onderdelen van een computer integreert, zoals geheugenblokken en interfaces voor USB of ethernet. Als dit soort stevig presterende toestellen bovendien een lange batterijduur heeft, dan kan alleen een stevige prijsbreker nog de aandacht van Intel wegtrekken.
Atom is zwak punt
Wel wijst Crothers op een zwakte van Intel: Atom.
De chip die furore maakte bij minilaptops is volgens hem niet wat hij moet zijn. Toen hij op Build iemand van Samsung vroeg waarom het bedrijf een Core i5-processor in plaats van een Atomprocessor gebruikte, was het antwoord dat Atom eenvoudigweg te traag is en bijgevolg geen optie is.
Daarnaast integreren concurrenten van Atom, zoals Nvidia en Qualcomm, onder meer 3g en 4g op hun chips. Volgens Crothers wordt een toestel zonder mobiel internet binnenkort even irrelevant als een laptop zonder wifi.