Nieuws

Vooruitblik op Nokia World 2011

In Londen vindt woensdag en donderdag de zesde editie van Nokia World plaats. Een belangrijke editie, want de eerste Nokia-telefoons op basis van Windows Phone 7.5 worden aan het grote publiek getoond.

Nokia heeft het niet makkelijk. De ooit onbetwiste nummer één in telefoonland moest de laatste jaren toezien hoe Google en Apple een steeds groter marktaandeel inpikten. Vooral kopers van smartphones maakten de overstap. Nokia vond met het verouderde Symbian, ondanks enkele serieuze updates, maar geen antwoord op de vele apps, het ecosysteem en de flitsende interface van iOS en Android.

Samen met Microsoft
In februari van dit jaar volgde dan de aankondiging dat Nokia in zee ging met Microsoft. De samenwerking, smalend Microkia genoemd, betekende een heuse aardverschuiving, want eensklaps werd het eigen Symbian ondergeschikt gemaakt. En het in ontwikkeling zijnde MeeGo, dat Nokia samen met Intel ondersteunde, was vanaf dat moment een doodgeboren kind. De Nokia-medewerkers zagen het allemaal met lede ogen aan.

[related_article id=”161563″]

Acht maanden later lijkt de ommekeer echter in zicht. Deze week kunnen we eindelijk de eerste producten van het verstandshuwelijk – want zo mag je het toch wel noemen – tussen Nokia en Microsoft aanschouwen. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen, voor Nokia moet dit niets minder dan een wedergeboorte worden. Het doel: zo veel mogelijk marktaandeel zien terug te krijgen.

De topper: N800
Absolute topper wordt ongetwijfeld de Nokia 800. Hardwarematig neemt die grotendeels dezelfde kenmerken over van de N9, maar dan met Windows Phone in plaats van MeeGo onder de motorkap. Onze mening over deze toch wel opmerkelijke N9 kun je hier lezen.

We zijn overigens erg benieuwd hoe Windows Phone zal draaien op dit toestel, want met MeeGo voelde de N9 met zijn gigahertz-singlecoreprocessor niet bepaald razendsnel aan.

De Nokia N9 dient dan ook vooral om het tijdelijke gat op te vullen dat Windows Phone-toestellen zullen slaan: niet in alle landen worden deze immers meteen gelanceerd. In Nederland zijn de Nokia’s met Windows Phone als eerste verkrijgbaar. België volgt pas begin 2012.

De presentaties
Naast keynotes van Nokia-directeur Stephen Elop zullen we ook presentaties bijwonen van onder anderen Joe Belfiore van Microsoft, de grote man achter Windows Phone, Loïc Le Meur van Twitter-client Seesmic en Holger Luedorf van de locatiedienst Foursquare.

Daarnaast verwachten we nieuws rond Skype en de mogelijke integratie ervan in Nokia-telefoons, en over de verdere plannen van Nokia met de technologie van near field communication (NFC).

Hou ZDNet de komende dagen in het oog voor nieuws rechtstreeks vanaf Nokia World in Londen, of volg onze man @bartstoffels via Twitter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business