Vooral UPC vertraagt torrentverkeer

Van alle Nederlandse providers blijkt vooral UPC regelmatig het torrentverkeer te beperken. In een internationale vergelijking valt op dat de praktijk al zeker sinds 2008 wordt gehanteerd.

De gegevens komen van het Measurement Lab (MLab). Dat is een open platform voor onderzoekers dat werd opgericht door het Open Technology Institute, het PlanetLab Consortium en Google. Met hun testmodule, die de naam Glasnost draagt, kunnen gebruikers nagaan of hun provider bittorrentverkeer vertraagt of blokkeert.

MLab maakt nu zijn meetgegevens tussen het tweede kwartaal van 2008 en het tweede kwartaal van 2010 bekend. Daar zitten ook meetgegevens van de Nederlandse internetproviders bij.

Vooral UPC vertraagt BitTorrentverkeer.


Uit de cijfers blijkt dat UPC de koploper is wat betreft bittorrentvertraging. In sommige kwartalen wordt dit verkeer tot meer dan een derde van de geteste verbindingen vertraagd. Ook bij andere spelers zoals KPN, Online, Ziggo worden percentages weergegeven, maar die liggen doorgaans op tien procent of lager. Alleen Tele2-Versatel, BBnet en Online komen soms boven de tien procent uit, maar UPC spant duidelijk de kroon.

Foutenmarge
Wel verdienen de cijfers enige nuancering: MLab waarschuwt dat Glasnost tot augustus 2009 een foutenmarge van tien procent had en daarna nog steeds 4 tot 5 procent. Een provider met een laag percentage past de praktijk dus niet per definitie toe.

Torrentverkeer vertragen gebeurt niet alleen in Nederland. In België valt op dat Telenet, van hetzelfde moederbedrijf als UPC, beduidend meer vertraagt dan concurrent Belgacom. In Duitsland is het Kabel Deutschland, en in de VS Clearwire dat de snelheid bij een deel van zijn klanten beperkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business