Blokkering gokwebsites simpel te omzeilen

De blokkering van gokwebsites in België blijkt zeer relatief. Lang niet alle providers doen mee en het tegenhouden gebeurt op basis van DNS-blokkering, wat eenvoudig te omzeilen valt.

Base, Belgacom, Mobistar en Telenet, dat zijn de vier operatoren die vanaf 2012 websites zullen blokkeren op verzoek van de Kansspelcommissie. Ook Belnet, dat internet levert aan scholen en universiteiten in ons land, tekent binnenkort.

Dat zijn weliswaar de belangrijkste spelers, maar het is dus niet zo dat er een algemene blokkering komt. Wie bijvoorbeeld klant is bij pakweg EDPnet of Dommel, zal er niets van blokkeren. Of de blokkeringen die Belgacom doorvoert ook bij dochter Scarlet te merken zijn, zal nog moeten blijken. Zo wordt momenteel bijvoorbeeld The Pirate Bay geblokkeerd bij Belgacom, maar bij Scarlet is dat nu niet het geval.

[related_article id=”158455″]

DNS-blokkering
Intussen hoorde onze redactie van de Federal Computer Crime Unit (FCCU) dat de websites op de zwarte lijst worden tegengehouden op basis van DNS-blokkering. Die methode is voor gevorderde internetgebruikers relatief makkelijk te omzeilen. Wie overstapt naar de DNS van Google kan de site bijvoorbeeld blijven raadplegen.

De FCCU beseft dat dit inderdaad omzeilbaar is. Maar het is volgens de politie vooral de bedoeling om een signaal te geven naar de eindgebruiker. Hoeveel sites er uiteindelijk op de lijst komen, kan men ons bij de Kansspelcommissie nog niet zeggen, maar omgekeerd is het eerder zo dat er slechts een handvol gokwebsites legaal mogen opereren. Meer bepaald zij die een vergunning krijgen als blijkt dat ze aan de nieuwe wetgeving rond onlinegokken voldoen.

Telenet: wij beslissen niet
Telenet, een van de partijen die meewerken met de Kansspelcommissie, zegt dat het zelf geen initiatief neemt bij de blokkeringen. “De Kansspelcommissie stuurt ons een proces-verbaal, wat dezelfde juridische kracht heeft als een gerechtelijk bevel”, verduidelijkt woordvoerder Stefan Coenjaerts. “Wij gaan zelf geen initiatief nemen. Het is niet aan ons om te beslissen of een website illegaal is of niet.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business