Nieuws

Review: Battlefield 3

Volgende week verschijnt de zoveelste aflevering van de populairste militaire shooterreeks ooit. Battlefield 3 zou zich echter wel eens tot de eerste echte uitdager kunnen ontwikkelen.

Lijfelijk aanwezig

Kwaliteitshuis DICE heeft zijn sporen in het shootergenre al ruimschoots verdiend. Naar goede gewoonte kenmerkt ook deze Battlefield-game zich door vrij realistisch aanvoelende militaire totaalbeleving waarbij je regelmatig het lot van de infanterist mag inruilen voor het besturen van een helikopter, tank of ander militair voertuig. Daarvoor hoef je nooit door een telefoonboekdikke handleiding te ploeteren, want zo indrukwekkend overtuigend als de kogels je om de oren suizen en de wereld schokt wanneer granaten oncomfortabel dicht inslaan, zo toegankelijk is de besturing. Dat verhaal waar je in de singleplayermodus aan een strak tempo doorheen ragt, houdt het midden tussen een actiethriller en een oorlogsfilm met het betere Hollywood-budget. Er zijn precies voldoende strategisch geplaatste rustmomenten om de volgende climax weer van voldoende impact te voorzien. De hele wereld-bedreigd-door-terroristen-plot laat zich in enkele lijnen neerschrijven, maar dat doet hier weinig of niets af aan de intense totaalbeleving.

Het fictieve, maar tegelijk griezelig geloofwaardig militaire conflict waarin Battlefield 3 zijn spelers dropt, begint ergens aan de explosieve grens tussen Iran en Irak. Daar toont een steeds driester optredende militie zorgwekkende tekenen van organisatie. Deze nieuwe vijand beschikt over een indrukwekkend arsenaal en zet dat met een moordend enthousiasme tegen jou in. Jij bent een U.S. Marine die ter plekke gestuurd wordt als onderdeel van een vredesmissie. Je komt er al snel achter dat die beoogde vrede een alsmaar hopelozer objectief lijkt. Dit adrenalinepompende avontuur beleef je in de huid en het uniform van verschillende personages. Die hebben allemaal één ding gemeen: ze bevinden zich altijd in het heetst van de strijd of maken deel uit van cruciale geheime missies. De plot gaat overigens van start in het volatiele Midden-Oosten, maar de actie verplaatst zich nadien naar Parijs en New York.

Tactiek in vernieling

Te voet, achter het boordkanon van een tank of aan de stuurknuppel van een gevechtshelikopter, de wereld van Battlefield 3 ziet er altijd even gedetailleerd uit. Van de claustrofobische metrotunnels in Parijs, over de uitgestrekte dorre woestijnvlakten van Iran tot intense straatgevechten in New York, elke locatie is tot in de puntjes uitgewerkt. De game gaat ook weer een grote stap verder in de mogelijkheden waarmee je de spelwereld gradueel tot verregaand de vernieling in kunt helpen. Dat ziet er geweldig uit en het brengt een tactische meerwaarde naar de gameplay.

[related_article id=”160734″]

De makers kunnen zich beroepen op bijna tien jaar ervaring in het genre, maar waren niet te beroerd om beroep te doen op knowhow van Andy McNab. De inbreng van deze voormalige elitesoldaat met meer dan twintig jaar slagveldervaring bezorgt de game een authenticiteit zoals je die maar zelden ziet. Van details in de uitrusting en houding van soldaten, over brutale close-combat technieken, tot de tactieken van geallieerde of vijandelijke troepen, het plaatje klopt.
 

Meerspelerfeest

Battlefield 3 is de eerste game in de reeks waarin een volwaardige singleplayercampagne wordt opgevoerd. Ben je daar klaar mee, dan kan iedereen die zijn of haar pc of console online heeft hangen dat spelplezier in de online multiplayermodi met vele honderden uren verlengen. Een terrein waarop de makers hun gelijke niet kennen. Battelfield 3 gooit voertuigen in de traditionele shootermix, maakt voluit gebruik van de vernielbare omgevingen en slaagt erin om samenspel tussen spelers van hetzelfde team tot de natuurlijkste zaak van de wereld te maken.

Onafhankelijk van welke van de vier soldatenklassen je kiest en op welk wapen of voertuig je de handen kunt leggen, je krijgt nooit de indruk onrechtvaardig bevoordeeld of benadeeld te zijn. Al streef je honderd keer hetzelfde objectief op dezelfde map na, elke sessie verloopt telkens anders. Tactiek, teamwork en persoonlijke inzet worden ongeforceerd aangemoedigd en continu beloond. Ook niet onbelangrijk: een intuïtieve besturing en een heel sociale spelersgemeenschap garanderen een frustratieloos lage instapdrempel voor nieuwkomers. Eenmaal je de map een paar keer hebt verkend en de mogelijkheden van elke klasse in het achterhoofd hebt, lever je sneller dan verwacht een bijdrage aan de offensieve, defensieve of andere objectiefgerichte inspanningen van je team. Battlefield 3 is de eerste game in de reeks die zowel een single- als een multiplayerluik telt en zowel voor pc- als consoleversies werd ontwikkeld. De game gaat de strijd dus op meerdere fronten tegelijk aan. De geschiedenis leerde ons dat dit een riskante strategie is, maar Battlefield 3 verplettert de tegenstand over de hele lijn.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business