Nieuws

Hackers kunnen alles bespieden wat je print

Onderzoekers hebben ontdekt dat miljoenen printers gehackt kunnen worden. Criminelen kunnen er letterlijk schade mee aanrichten, maar ook de afgedrukte info kopiëren. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite msnbc.com.

Wat is het ergste wat er met een gehackte printer kan gebeuren? Wel, dat blijkt behoorlijk wat te zijn. Onderzoekers zijn er immers in geslaagd om een printer de opdracht te geven zijn fuser constant te verwarmen. Dat element moet de printerinkt snel drogen. Maar het kan zo heet worden gemaakt dat het papier bruin wordt en begint te smeulen.

De gehackte printer in kwestie herkende de oververhitting en schakelde zichzelf uit. Maar volgens de onderzoekers bestaan er printers die minder voorzichtig zijn.

[related_article id=”152275″]

Kopieermachine
Printers opstoken is een zeer zichtbaar misdrijf, maar bedrijven kunnen ook op subtielere wijze slachtoffer worden. Besmette toestellen kunnen immers als kopieermachine dienen, waardoor hackers alle afgedrukte documenten kunnen bekijken. Of ze kunnen voor de hacker zelfs als tussenstation dienen om het hele bedrijfsnetwerk binnen te dringen.

Steeds meer software aan boord
Hoe is het zo ver kunnen komen dat printers gehackt kunnen worden? Dat komt door de software die fabrikanten steeds meer in hun machines stoppen. Een printer heeft tegenwoordig een besturingssysteem aan boord en kan soms ook optreden als bestandenserver.

Maar waar gewone computers goed beschermd worden met beveiligingssoftware, hangen printers vaak onbeveiligd in hetzelfde netwerk. Dat is hun grote zwakte.

Om de software van een printer te vervangen, heb je maar dertig seconden nodig. En achteraf is het virus niet of nauwelijks op te sporen. Je moet de chips uit de printer verwijderen en apart testen.

HP-printers kwetsbaar
Volgens de onderzoekers bestaat er bijvoorbeeld voor de Laserjet-lijn van HP geen gemakkelijke oplossing voor het euvel. Het is ook niet eenvoudig om uit te zoeken of een printer gehackt is. De onderzoekers hebben de Amerikaanse overheid twee weken geleden ingelicht. HP is verleden week op de hoogte gebracht.

HP onderzoekt momenteel de bevindingen en bevestigt nog niets. Het zegt wel dat de praktische uitbuiting van de lekken niet eenvoudig is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business