Nieuws

Ierse provider moet stoppen met piraterijcontrole

Eircom gaat stoppen met zijn controversiële driestappenbeleid. Het systeem waarbij internetverkeer wordt gecontroleerd en overtreders hun verbinding verliezen zou illegaal zijn.

De Ierse internetprovider sloot vorig jaar een akkoord met de muziekmaatschappijen EMI, Sony BMG, Warner en Universal. Daarbij verloren klanten een jaar lang hun internetverbinding zodra ze drie keer werden betrapt op het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dit wordt het zogenaamde driestappenbeleid genoemd.

Waakhond grijpt in
Maar de praktijk werd nader bekeken door de Ierse commissie voor databescherming (DPC). Dat gebeurde nadat Eircom per ongeluk driehonderd klanten per brief meldde dat ze auteursrechten hadden geschonden. Daarnaast bekeek DPC het driestappenbeleid zelf.

[related_article id="158578"]

Volgens de website thejournal.ie heeft DPC nu beslist dat dat beleid onwettig is en dat de praktijk moet worden stopgezet. De organisatie maakt zich zorgen over de privacy omdat gebruikers worden geïdentificeerd op basis van hun IP-adres. Wat de standaardmethode is om overtreders op te sporen. De volledige beslissing is momenteel nog niet publiek, wel heeft Eircom nog drie weken om te reageren.

Nooit om gevraagd
Eircom zelf heeft nooit om de maatregel gevraagd, maar werd onder druk gezet door de muziekindustrie. De provider werd bedreigd met een rechtszaak voor het illegaal downloaden van diens klanten. Tegelijk beweerden de platenmaatschappijen dat Eircom piraterij steunt omdat het destijds adverteerde op The Pirate Bay.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business