Nieuws

Plafond wordt virtuele wolkenhemel

Ingenieurs hebben in Duitsland ledverlichting gebruikt om het goede gevoel dat we buiten krijgen naar binnen te brengen.

Door middel van 34.560 ledlampjes te gebruiken in tegels die samen 34 vierkante meter bedekken, wil het team van het in Stuttgart gelegen Fraunhofer Institute for Industrial Engineering de veranderende lichttoestand van een licht bewolkte hemel nabootsen.

Lichtpunten verbergen
De ingenieurs creëerden tegels van 50 bij 50 centimeter, wat overeenkomt met een bord waarin 288 ledlampjes passen. De sleutel tot het namaken van een geloofwaardige buitenlucht is echter een diffuusfilm die 30 centimeter onder de lampjes wordt bevestigd.

“Dat zorgt ervoor dat de individuele lichtpunten niet zichtbaar zijn en dat er homogeen licht wordt gecreëerd dat de kamer volledig verlicht”, verklaart  Dr. Matthias Bues, hoofd van het departement dat verantwoordelijk is voor het project.

Het team gebruikte een combinatie van rode, groene en blauwe lampjes aangezien ze hiermee het volledige lichtspectrum konden namaken en meer dan 16 miljoen kleuren konden produceren. De ingenieurs bestudeerden hoe het licht verandert wanneer een wolk door de lucht zweeft en repliceerden deze dynamische veranderingen met de leds.

“De individuele veranderingen mogen niet waargenomen worden door het oog,” zegt Bues, “maar ze moeten wel concentratie promoten en alertheid verhogen.”

Liever snelle fluctuatie
De effecten van de ledlucht werden getest op tien vrijwilligers die onder het virtuele luchtplafond werkten. De eerste dag bleef het statisch, de tweede dag fluctueerde het geleidelijk en de derde dag veranderde de lucht snel. Op de laatste dag mochten de vrijwilligers het type verlichting kiezen: 80% koos voor de snelle veranderingen.

Een vierkant van 2,8 bij 2,8 meter wordt in maart tentoongesteld op de CeBIT-beurs in Hannover. De onderzoekers hopen dat ze plafonds mogen maken die gebruikt worden in kantoorgebouwen, om zo de werkomgeving voor de werknemers te verbeteren. Alleen kost een vierkante meter virtuele lucht nu zo’n 1.000 euro.

Het Fraunhofer-team belooft dat de prijs omlaag gaat wanneer er meer exemplaren gebouwd worden, maar ondanks die belofte zal geen enkele werkgever de eerste (en dus dure) exemplaren graag betalen.

duitslandhemelingenieurlednieuwswolken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken