Nieuws

Bouw een tricorder en win 10 miljoen dollar

Zoek je nog een wetenschappelijke uitdaging voor dit weekend? Bouw dan een tricorder, net zoals in Star Trek, en win tien miljoen dollar.

Star Trek-fans kennen het toestel waarschijnlijk wel: de standaard-tricorder is een klein toestel dat voornamelijk gebruikt wordt om onbekende gebieden te scannen. Het maakt een gedetailleerd verslag van alle levende wezens, en het neemt technische data op.

De medische tricorder daarentegen wordt gebruikt door dokters om diagnoses te stellen en om lichaamsinformatie van de patiënt te vergaren. Het belangrijkste verschil met een ‘gewone’ tricorder is een loskoppelbare hogeresolutiescanner die je in een compartiment van de tricorder bewaart wanneer je hem niet gebruikt.

Wedstrijd geopend op CES
De Qualcomm Tricorder X Prize daagt je uit om een toestel te bouwen dat de belangrijkste gezondheidseigenschappen meet, samen met vijftien ziektes. Het moet licht genoeg zijn voor toekomstige Dr. McCoys, dus het mag maximaal 2,2 kilogram wegen.

De wedstrijd werd gelanceerd tijdens CES in Las Vegas. Degene die zo’n medisch analyse-apparaat kan bouwen, wint een mooie prijs van tien miljoen dollar. De organisatoren hopen dat, dankzij deze uitdaging, technologie uit de 23ste eeuw “een realiteit in het heden” wordt.

Hoewel de tricorder sciencefiction is, zijn andere X-prijzen werkelijkheid geworden. In 2004 ging de X-prijs voor een herbruikbaar, door een particuliere partij gefinancierd ruimtevaartuig naar Scaled Composites, het team achter SpaceShipOne. Veel van de technologie die zij ontwierpen werd en wordt gebruikt door Virgin Galactic van Richard Branson.

Moet klein hebbeding worden
Uiteraard is het ontwerpen en ontwikkelen van zo’n toestel allesbehalve gemakkelijk. “Wat wij in ons laboratorium hebben is groot – ongeveer zo groot als een Mini”, verklaart professor Jeremy Nicholson, hoofd van de afdeling chirurgie en kanker aan het Imperial College in Londen. “De uitdaging is: wat detecteer je, kun je monsters nemen – en zo ja, welke – en uiteindelijk alles samenpuzzelen in één klein hebbeding.”

Maar hij gelooft niet dat iemand in de nabije toekomst de prijs zal winnen. Zelfs als het toestel binnenkort wordt uitgevonden duurt het nog jaren vooraleer het genoeg getest is en wordt goedgekeurd voor medisch gebruik.

Toch zijn de organisatoren enthousiast. “Het moet niet per se hetzelfde geluid maken”, zegt Peter Diamandis, voorzitter van de X Prize Foundation, lachend. “Ik ben vermoedelijk de eerste kerel die met alle plezier tien miljoen zou verliezen in Las Vegas.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business