Nieuws

Windows Live SkyDrive

Voordelen
Veel gratis opslagruimte
Eenvoudige interface
Goede integratie met Microsoft Office
Goed gebouwde mobiele applicaties
Nadelen
Geen drag & drop
Uploadlimiet
Onduidelijke overlap met Windows Live Mesh
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Windows Live SkyDrive is nog verre van perfect, maar met de nieuwe interface toont Microsoft eindelijk het grote potentieel van zo'n dienst.

Windows Live SkyDrive wordt het kloppende hart van Windows 8. Tot voor kort was deze online harde schijf van Microsoft het lelijke eendje van de Windows Live-familie. Maar daar komt met een grootse update verandering in.

Er zijn heel wat voordelen aan een online harde schijf. Overal heb je toegang tot je bestanden, er is altijd een veilig bewaarde back-up en vaak kun je bestanden bewerken en de nieuwe versies dan weer online opslaan. Onder andere Dropbox is op die manier populair geworden. SkyDrive werd tot nog toe vergeten, vooral omdat de dienst erg gebruiksonvriendelijk was.

HTML 5
Met Windows 8 in het achterhoofd heeft Microsoft SkyDrive grondig vertimmerd. De nieuwe HTML5-functionaliteit moet het makkelijker maken om je documenten en media te uploaden, te bekijken en te delen. In een Windows Verkenner-achtig venster vind je een overzichtelijk lijstje met bestanden en mappen.

Het aanmaken van mappen is vereenvoudigd en je kunt net als in een gewone map met de rechtermuisknop bestanden verplaatsen en verzenden. Het verslepen van bestanden (drag & drop) blijft echter onmogelijk, terwijl dit wel kan in de nieuwe versie van Live Hotmail (zie ook pagina 94). Daarnaast is er een uploadlimiet van 100 MB per bestand.

Vervelend, omdat Microsoft je liefst 25 (!) GB gratis online-opslag biedt. Een van de sterkste troeven van SkyDrive is de nauwe integratie met Microsoft Office. Niet alleen kun je in Sky- Drive Office-bestanden openen en tot op zekere hoogte bewerken, maar het is ook mogelijk om bestanden direct vanuit Office 2010 te bewaren op de online harde schijf.

Niet altijd even vlotte samenwerking
De samenwerking tussen online en offline verloopt weliswaar niet zo soepel als bij Google Docs, maar Microsoft slaagt er wel in om de Office-ervaring online te reproduceren. Wat ons nog steeds dwars zit, is de samenwerking tussen SkyDrive en Windows Live Mesh, een ander lid van de Livefamilie.

Deze tool biedt je de mogelijkheid om mappen op verschillende computers te synchroniseren en biedt daarbij de optie een kopie op te slaan binnen SkyDrive. Alleen mag je maar 5 van de 25 beschikbare gigabytes gebruiken. Daarnaast is het vaak onduidelijk welke SkyDrivebestanden nu voor alle toestellen beschikbaar zijn.

Zo voegden we een aantal bestanden toe via de uploadbeheerder, die meteen verschenen in de SkyDrive-map op onze testcomputer, maar niet te vinden waren in dezelfde account op een Windows 8-notebook en een Windows Phone 7-toestel. Enkele documenten die we via Word 2010 opsloegen in SkyDrive waren dan weer wel meteen op alle toestellen te openen.

We missen nog wel een strakkere integratie met populaire onlinediensten. Windows Live SkyDrive is nog verre van perfect, maar met de nieuwe interface toont Microsoft eindelijk het grote potentieel van zo’n dienst. Alleen zijn er nog wat aanpassingen nodig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business