Nieuws

Chrome voor Android (bèta)

Google heeft een bèta van Chrome voor Android vrijgegeven. De op de desktopversie gebaseerde browser werkt wel alleen onder Ice Cream Sandwich.

Google stelt de bèta van Chrome beschikbaar in de Android Market voor een select aantal landen. In België en Nederland moet je nog even geduld oefenen, maar wie dat echt niet kan vindt een downloadlink op het XDA-ontwikkelaarsforum.

Desktopversie als basis
Chrome voor Android is gebaseerd op de meest recente stabiele versie van de desktopversie, nummer 16 alweer. De browser maakt ook gebruik van dezelfde Javascript-engine. Ondersteuning voor Flash is er evenwel niet en zal er volgens Adobe ook niet komen.

[related_article id=”161563″]

Omdat Chrome voor Android sterkt leunt op unieke eigenschappen van Ice Cream Sandwich zoals hardwareversnelling, is hij niet compatibel met eerdere Android-versies. Naar schatting 1 procent van alle Androidgebruikers werkt met Ice Cream Sandwich. Op termijn wordt Chrome de standaardbrowser voor Android 4.0 en latere versies.

Touchcommando"s
De mobiele Chrome bevat vele touchcommando’s die de gebruiksvriendelijkheid moeten verhogen. Zo kun je op je ICS-smartphone door open tabbladen bladeren door je vinger van de rand van de vier zijden van het scherm naar het midden te bewegen. Op een tablet kan dat alleen van links naar rechts en omgekeerd.

Wisselen tussen tabbladen met touchcommando’s zal je met een tablet niet vaak doen, lijkt ons. Op de Galaxy Tab 10.1 (met de op Ice Cream Sandwich gebaseerde custom rom ClockwordMod 9) waarop we de bèta testten, kun je in landschapsmodus genoeg tabbladen naast elkaar openen zonder aan schermruimte of gebruiksgemak in te boeten.

De juiste link
Een link uit een hele waslijst selecteren op een tablet- of smartphonescherm is echter niet altijd makkelijk. Maar ook daar heeft Google aan gedacht. Je krijgt eerst een pop-up te zien met daarin uitvergroot de links in het gebied dat je aantikte, zodat je er de juiste kunt uitplukken.

Leuk is ook dat de browser websites al inlaadt terwijl je de URL nog aan het typen bent. Hierdoor verschijnt de pagina bijna onmiddellijk wanneer je op enter drukt. De browser laadt over het algemeen zeer snel en ook scrollen door webpagina’s is mede dankzij de hardwareversnelling soepel.

Cross-platform browsen
Als je Chrome ook op je computer gebruikt kun je beide versies synchroniseren zodat je overal aan je bladwijzers kan. Meer nog, je kunt zelfs surfsessies van je computer op je tablet of smartphone voortzetten, compleet met alle geopende tabbladen. Wat handig is als je dringend naar het toilet moet of zo.

Hoewel Chrome voor Android nog in bètafase verkeert, is hij wel al gebruikersvriendelijker en uitgebreider dan de standaard Android-browser. Een extra reden om over te stappen naar Ice Cream Sandwich dus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business