Nieuws

Windows Phone-toestellen worden goedkoper

In de drukte van het Mobile World Congress zit ZDNet aan tafel met Jeroen Van Hees, verantwoordelijk voor Windows Phone in België en Luxemburg. Hij vertelt ons wat er in de pijplijn zit voor dit besturingssysteem en wat Windows 8 voor Windows Phone betekent.

ZDNet: Deze week is er de consumerpreview van Windows 8. Maar wat zit er nog meer aan te komen met Windows Phone?
Van Hees: “We hebben dit jaar geen specifieke persconferentie rond Windows Phone omdat we geen groot nieuws hebben aan te kondigen. Maar er zijn wel een paar belangrijke evoluties.”

Zoals?
“We hebben een iets grotere flexibiliteit rond specificaties, waardoor producenten toestellen kunnen uitbrengen met lagere specificaties voor het geheugen en de chipset. Dat is ook belangrijk voor de Belgische markt. We zitten nog niet aan toestellen van 99 euro, maar wel al lager dan wat er nu is.

[related_article id="161563"]

“We werken nu vooral rond snelheidservaring. Je krijgt met Windows Phone veel sneller je informatie via Facebook, je mailbox of LinkedIn, vaak met één druk."

Dus de ervaring moet sneller zonder meer of duurdere hardware?
“Ja, beter gebruik maken van de huidige componenten. Op CES [Consumer Electronics Show in Las Vegas, red.] en hier hebben we bijvoorbeeld de challenges. Daarbij dagen we gebruikers uit of te testen of hun telefoon sneller is dan een Windows Phone. De snelheid waarmee ze naar hun mailbox gaan, aan hun sociaal netwerk kunnen. Daarbij winnen we in 88 procent van de gevallen. Die boodschap is voor consumenten belangrijk."

Woensdag wordt de consumentenpreview Van Windows 8 getoond. Heeft dat ook een impact op Windows Phone?
“Het is een cruciaal jaar voor Microsoft, en die lancering heeft ook haar impact op Windows Phone. Op jaarbasis worden er anderhalf miljoen computers in België verkocht, het merendeel daarvan draait Windows. Dus je hebt een grote impact op de gemiddelde gebruiker."

“Het aantal Windows Phones dat we verkopen ligt niet in dezelfde orde van grootte, maar automatisch zullen die telefoons daarin meegaan omdat je dezelfde metro-interface hebt. Omdat die gelijkaardig is, zal de komst van Windows 8 dus ook een grote impact hebben op Windows Phone.

Maar Windows Phone heeft wel veel minder apps dan iOS en Android. Hoe gaan jullie dat counteren?
(Van Hees grijpt naar Appflow, een toepassing die toont dat er momenteel 66.678 applicaties in de Belgische Marketplace zitten.)
“Dat zijn er minder in vergelijking met Android. Maar als je naar de grote namen kijkt, dan zitten ze er wel in. Ga je naar lokale grote spelers, bijvoorbeeld Belgische mediabedrijven, dan zijn zij er nog niet.

“Die beginnen te komen, maar je merkt dat het lokaal marktpercentage van Windows Phone daar een rol speelt. Dat is ergens ook normaal. Maar wat we nu zien is dat er nog nooit zoveel apps zijn bijgekomen op wekelijkse basis als nu. Dus op dat vlak zijn we wel snelgroeiend.

"Dat komt onder meer door de samenwerking met Nokia en de zichtbaarheid daarrond [Nokia voert momenteel een grote campagne om de Lumia 800 te promoten, red.] Ook de aanloop naar Windows 8 speelt daarin mee."

Hoe beïnvloedt het ene besturingssysteem het andere?
“Als je een applicatie schrijft voor Windows 8 [met zijn Metro-interface] dan kan je die heel eenvoudig, door een vakje aan te vinken, ze ook voor Windows Phone beschikbaar maken. Met wat kleine aanpassingen natuurlijk.

“Je gaat automatisch veel meer zaken zien die op verschillende platformen verschijnen. Dat is een belangrijk onderdeel en die evolutie zorgt ervoor dat die marktplaats verder gaat evolueren.

“Mensen vergelijken meestal het absolute cijfer van applicaties. Maar het gaat niet om de vierhonderste variant van iets, wel om applicaties die je leven veranderen. Als je dat in detail bekijkt dan komt het vaak neer op één of twee apps die ontbreken. Maar we gaan de goede richting uit.”

Dus volgend jaar is de Windows Marketplace een stuk groter?
"Ze groeit enorm en de snelheid waarmee de Marketplace groeit neemt ook toe. Het feit dat het geen stabiliserende maar een groeiende curve is, daar zijn we blij mee."

(Van Hees toont de curve aan de hand van van officieuze statistieken van WP7appllist.com)
Windows Phone-toestellen worden goedkoper.

Zit er een LTE-telefoon in voor de Belgische markt dit jaar?
“Over het aantal telefoons en welke kan ik niet in detail treden, omdat dat bij de makers en hun planning zit.”

Hoe kijk jij naar die evolutie? Want er zijn licenties, maar nog geen netwerk en geen toestellen?
“Europa liep tien tot vijftien jaar geleden voor op de VS op dat vlak. Vandaag is dat anders. In de States hebben ze vandaag wel LTE en in Europa lopen we achter. Maar wat de reden is waarom we daar niet sneller mee zijn, daar heb ik geen antwoord op.

“We hebben duidelijk niet meer die voorsprong, terwijl het om technologie gaat die ons toelaat om vooruitgang te maken. Als je ziet wat met 4G allemaal kan, videocommunicatie, assistentie bij medische ingrepen of zaken van op afstand meevolgen. Ik denk dat we ons de vraag moeten stellen hoe het beter kan. Niet enkel aan leveranciers van toestellen maar ook aan overheden. Onszelf afvragen hoe we terug op kop kunnen komen.

Spreek je dan over Europa of België?
“Ik denk niet dat België per se achterligt, maar Europa hinkt in het algemeen wel achterop tegenover andere markten en dat is jammer.

“Wij zijn er klaar voor, dat zie je aan de toestellen voor de Amerikaanse markt (Van Hees verwijst naar de Nokia Lumia 900, een Amerikaans LTE-toestel). Dus we zijn daar zeker geen beperkende factor."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business