Nieuws

Het startscherm van Windows 8 van dichterbij

Het startscherm is het eerste wat elke Windows 8-gebruiker zal zien als hij zijn pc aanzet. We bespreken wat deze nieuwigheid in Windows 8 is aan de hand van de Consumer Preview die Microsoft deze week heeft vrijgegeven.

In Windows 8 is het startscherm een programmastarter, een dashboard en het hulpmiddel om tussen programma’s te wisselen. Het menu voegt de functies samen die vroeger verspreid zaten over de hele taakbalk.

Standaard bestaat het startscherm van Windows 8 uit een massa felgekleurde blokken met elk een wit icoon. Nadat je je startscherm hebt aangepast en individuele apps verbindt met onlinediensten, krijgen de gekleurde tegels een volledig ander karakter.

[related_article id=”161452″]

Hier is een screenshot voor en na. Boven zie je het standaardstartscherm. Onder zie je de gepersonaliseerde versie.


Het startscherm van Windows 8 van dichterbij

Ja, de groene achtergrond van de Developer Preview is weg. Je kunt het behangpapier van het startscherm vervangen door een combinatie van kleuren en texturen. Maar een afbeelding kan je dan weer niet gebruiken. Als je nieuwe apps verbindt met webdiensten, dan gaan de "tegels" leven en tonen ze foto’s en updates van die apps: ongelezen boodschappen, aankomende afspraken, het huidige muzieknummer enzovoort.

Hoewel de links naar Metro-toepassingen de standaardlay-out overheersen, kan je alles aan het startscherm vastpinnen: individuele bestanden, links naar websites… Kortom alles wat je aan de taakbalk van Windows 7 kunt hangen.

Net als in Windows Phone 7 kun je ook individuele items in een app aan het startscherm koppelen. Zolang die app dat ondersteunt natuurlijk. Dus als je iemand volgt op Twitter of Facebook, kan je de pagina van die persoon in de app bezoeken en die pagina vastpinnen aan het startscherm. Met één klik zit je dan voortaan op de juiste pagina.

Pictogrammen groeperen
In de Consumer Preview zijn de opties om pictogrammen op de startpagina te groeperen uitgebreid. Dat is belangrijk, want het aantal pictogrammen op je scherm gaat exponentieel omhoog naarmate je scherm groter wordt. Op een scherm van 24 inch kan je tot zeven rijen tegels tonen, met een ongelimiteerd aantal groepen.

Om die groepen te beheren gebruik je een knijpbeweging op een aanraakscherm, of hou Ctrl ingedrukt terwijl je aan je muiswiel draait om uit te zoomen. Dat noemt Microsoft de semantische zoom. Je kan eender welke groep naar elke positie slepen. Door een groep te selecteren, krijg je de groepsnaam-optie te zien. De naam die je invoert, komt boven de groep te staan in de normale weergave.


Semantische zoom

Op kleinere schermen is de ruimte veel meer beperkt. Bij een resolutie van 1.366 bij 768 pixels krijg je bijvoorbeeld drie rijen tegels met niet meer dan drie groepen zichtbaar op het startscherm. Met het muiswiel kan je naar rechts scrollen om de rest van de tegels te tonen. Maar het is eenvoudiger om tegen de rand van het scherm aan te botsen met je muis. In de Consumer Preview schuif je daarmee gewoon naar het deel van het scherm dat niet zichtbaar is, zonder scrolbalk.

Het startscherm wordt een zoekveld vanaf het ogenblik dat je begint te typen. En er is een hele reeks toepassingen waarbinnen die zoekopdracht ook werkt. Je kunt je ook beperken tot een zoekopdracht binnen één app.

Search in Wndows 8

Als je hoopt om het startscherm met een Startmenu zoals in Windows 7, heb ik slecht nieuws. Die optie zal er niet meer zijn. Ze zit niet in de Consumer Preview en zal niet in de definitieve versie zitten.

Er is al (te) veel geschreven over het einde van de startknop en het startmenu in Windows 8. En inderdaad, de Windowsvlag is niet meer zichtbaar in de werkbalk, maar het startmenu is niet verdwenen. Je vindt een opvolger op twee verschillende plekken. Maar dat is voer voor een heel ander artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business