Spanje-Duitsland 1-0

"Vooral een Duits feestje." Die vier woorden beschrijven hoe de Duitse Cebit-beurs terrein verliest aan het Spaanse Mobile World Congress. Het is tekenend voor de opkomst van smartphones en tablets.

De afgelopen twee weken heb ik het genoegen gehad zowel op het Mobile World Congress in Barcelona als op Cebit in Hannover rond te lopen. Hoewel het twee verschillende beurzen zijn met een verschillend publiek, kan je er niet naast kijken dat Barcelona met de veren gaat pronken.

Monsterlijk
Van (iets oudere) collega’s heb ik de verhalen meermaals gehoord. Het monster dat Cebit is. Propvolle hallen waar je nauwelijks doorkomt, een drukte die haar gelijke niet kent. Dat terwijl alles verspreid zit over een twintigtal hallen, elk ter grootte van Ahoy, en nog een aantal kleinere exemplaren.

Dat is voorbij. Op populaire standjes is het soms wat drukker en de grote namen trekken nog steeds volk, maar Cebit kan je hooguit als ‘goed gevuld’ omschrijven. Daar tegenover staat de drukte op MWC, dat in fysieke omvang weliswaar een stuk kleiner is, maar wel alleen toegankelijk is voor zakelijke gebruikers. De toegangsprijzen beginnen bij 699 euro.

Microsoft
Maar we merken het vooral aan de aankondigingen die we in onze redactiemailbox ontvangen. Ter plaatse merken we het dan weer aan de sprekers. Cebit is leuk voor Europa en belangrijk voor de Duitse markt, maar het Mobile World Congress is een wereldbeurs waar iedereenin de telecomsector aanwezig moet zijn.

Zelfs Microsoft verkoos de Fira van Barcelona boven de Hannover Messe om de consumerpreview van Windows 8 te demonstreren. Het desktopbesturingssystem mikt weliswaar ook op tablets, maar de toon loopt gelijk met waar de markt al enkele jaren naartoe gaat: smartphones en tablets, zowel thuis als op de werkvloer.

Mooier volk
Tijdens een bezoek aan de security-hal zegt een niet nader genoemde standhouder dat er achter hem een ruimte van twintig vierkante meter werd dichtgetimmerd omdat niemand deze wou. “Acht jaar geleden zou men goud betalen om er te mogen staan, maar vandaag is Cebit vooral een Duits feestje.”

Maar geen nood voor wie graag naar Cebit afreist. De beurs zal nog wel een tijdje doorgaan en zeker voor kijklustigen blijft het een feest. Maar MWC gaat, alleen al omdat het vlak voor Cebit valt, met het grootste nieuws lopen.

Intussen zal men zich in Hannover nog meer op de Duitse markt richten, met zijn bijna 82 miljoen inwoners niet onbelangrijk. Maar in Barcelona loopt tegenwoordig mooier volk rond, uit de technologiesector wel te verstaan. Dat het eten en het weer er beter zijn, neem ik er graag bij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business