Nieuws

Video: hoe reageert gps in een vliegtuig?

Normale mensen nemen geen gps-toestel mee op een vliegtuig. En na alle veiligheidsbriefings denkt ook niemand erover na om hem aan te zetten. Maar wat gebeurt er als je dat wel doet?

Onderstaand filmpje toont aan dat navigatietoestellen ook gewoon werken in een vliegtuig. Het ziet er alleen wat gek uit. De auto op het schermpje haalt een snelheid van zo’n 650 kilometer per uur en om die prestatie nog wat sterker te maken, legt ie heel het traject offroad af.

Niet te hoog, niet te snel
Toch is het niet evident dat een gps werkt in een vliegtuig. Want navigatietoestellen worden bewust beperkt in hun mogelijheden. Zo zullen alle toestellen stoppen met werken als ze een snelheid van 1.000 knopen halen. Dat is zo’n 1.900 kilometer per uur. Nu is er geen enkel passagiersvliegtuig ter wereld dat zo’n snelheid haalt, dus zal het toestel wel blijven werken in een gewone lijnvlucht. Als de Concorde met een maximumsnelheid van 1.920 kilometer per uur weer gaat vliegen, pas je best toch even op.

Er is nog een andere beperking: een gps-toestel stopt ook met werken als hij hoger dan 18.000 meter komt. Ook hier is er in lijnvliegtuigen geen probleem, want die vliegen meestal op 11.000 meter. Weerballonnen daarentegen kunnen hoger. Vandaar dat een gps-toestel dat aan een ballon meegaat met metreologische meetinstrumenten, de draad van de ballon doorknipt voor de 18.000 meter bereikt wordt. Zo kunnen de wetenschappers achteraf tenminste hun instrumenten terugvinden.

Waarom zijn die beperkingen in de gps er eigenlijk? Het is een veiligheidsmaatregel. Omdat de toestellen onder de 1.900 kilometer per uur en lager dan 18.000 meter moeten blijven, zijn ze onbruikbaar voor zelfgeknutselde geleide raketten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business