Video: de venusovergang in HD

Wie vanmorgen vroeg opstond om de Venusovergang te zien was er aan voor de moeite. Gelukkig had de Nasa een betere uitkijk op dit natuurfenomeen.

De Venusovergang is het moment waarop de zon, Venus en Aarde op één lijn staan. Op dat moment zie je een klein bolletje voor de zon schuiven.

Het bijzondere aan de Venusovergang is dat ze twee maal voorkomt met een interval van acht jaar, om dan telkens meer dan honderd jaar later weer op te duiken. Zo dateert de vorige overgang van 8 juni 2004 en zal de volgende pas op 11 december 2117 te zien zijn.

Vanmorgen kon je de Venusovergang in principe heel even zien tussen half zes en zeven uur. Maar in België bleef het volgens Gazet Van Antwerpen bewolkt. Ook in Nederland was het spektakel enkel in het noorden te zien.

Maar de Nasa heeft vanuit de ruimte in zijn Solar Dynamics Observatory (SDO) wel verschillende beelden van het fenomeen vastgelegd en intussen op YouTube gezet.

De beelden en video’s zijn vastgelegd vanaf verschillende golflengtes van ultraviolet licht. Daarom dat de zon in verschillende kleuren te zien is op de beelden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business