Wie meer dan 150 gigabyte downloadt bij Telenet kan vanaf 30 juli op een lagere snelheid worden gezet. De provider legt zijn spelregels voor grootverbruikers uit. De term ‘vrij downloaden’ wordt iets minder vrij voortaan. Tegelijk is het voortaan duidelijk wat je als gebruiker kan doen en mag verwachten. Op zijn klantenpagina schrijft Telenet dat […]


Wie meer dan 150 gigabyte downloadt bij Telenet kan vanaf 30 juli op een lagere snelheid worden gezet. De provider legt zijn spelregels voor grootverbruikers uit.

De term ‘vrij downloaden’ wordt iets minder vrij voortaan. Tegelijk is het voortaan duidelijk wat je als gebruiker kan doen en mag verwachten.

Op zijn klantenpagina schrijft Telenet dat grootverbruikers (volgens het bedrijf minder dan 1 procent van zijn klanten) op piekmomenten aan een lagere snelheid moeten surfen en downloaden. De klanten zelf werden vorige week per e-mail op de hoogte gesteld van de maatregelen.


[related_article id=”158455″]

Als reden geeft Telenet op dat het de bandbreedte eerlijk wil verdelen. Kort komt het er op neer dat andere internetgebruikers mogelijk een lagere snelheid kunnen ervaren als grote downloaders op piekmomenten het netwerk opeisen.

Rode uren
Concreet zullen abonnementen zonder downloadlimiet trager worden in de ‘rode uren’, eens ze een bepaald volume hebben overschreden. Die rode uren kan je controleren op de druktekalender van het bedrijf. Op weekdagen loopt die ongeveer van 16 uur tot 23 uur (woensdag vanaf 12 uur). In het weekend is dat vrijwel de hele dag door van 8-9 uur ‘s morgens tot 23 uur.

Telenet vertraagt grootverbruikers. Ontwijken kan door te downloaden op rustige momenten.
Fibernet- en Turbonet-klanten (ook Turbonet XL) worden vertraagd zodra hun maandverbruik boven de 150 gigabyte komt. Fibernet 60- en Fibernet XL-klanten zijn grootverbruikers vanaf 250 gigabyte per maand.

Wel houdt Telenet rekening met het moment van het verbruik. In gele uren (zie druktekalender) weegt één gigabyte maar voor een derde mee, in groene uren is dat een vijfde. Zo kan je mits wat optimalisatie tot 750 GB of 1.250 GB (afhankelijk van je abonnement) verbruiken per maand vooraleer de snelheidsbeperking in werking treedt.

De provider wil grootverbruikers hier duidelijk aanmoedigen om hun zwaarste verkeer zo veel mogelijk buiten de piekmomenten uit te voeren. Telenet zegt dat de snelheidsverlaging telkens in stappen van drie Mbps gebeurt. Je minimumsnelheid blijft wel op 1 Mbps.

Traffic shaping
Tegelijk gaat het Mechelse kabelbedrijf op drukke momenten minder bandbreedte toewijzen aan P2P filesharingverkeer. E-mail, muziek- en videostreaming, videobellen en surfen zouden hier geen last van hebben. P2P-diensten als BitTorrent, Vuze, eMule en Gnutella wel.

Deze maatregel is ook van toepassing op gebruikers wiens abonnement wel een downloadlimiet heeft. Al gebeurt het vrij sleectief.

Het systeem treedt volgens Telenet in werking bij hoog P2P-gebruik in je regio. Op drukke momenten kan P2P-verkeer nooit meer dan 20 procent van je bandbreedte innemen. Op rustige momenten is dat 80 procent.

Telenet heeft het steevast over P2P filesharing verkeer. Dat doet uitschijnen dat andere P2P-diensten er geen last van zullen hebben. Onder meer Skype gebruikt de technologie voor zijn telefoniedienst.

Update 13.45u:
De verlaagde snelheid treedt al vanaf een verbruik van 150 GB of 250 GB (afhankelijk van je abonnement) in werking. De eerder genoemde volumes van 750 GB en 1.250 GB zijn maximumlimieten als je je dataverkeer in de groene uren loopt. We hebben dit in het artikel aangepast.

Update 17.30u:
Telenet laat aan onze redactie weten dat de verlaagde snelheid uur per uur wordt bekeken. Deze loopt dus niet noodzakelijk gelijk met de rode periodes in de druktekalender. In prakijk zullen gebruikers van hun maximumsnelheid naar 3 Mbps worden teruggezet, nadien kan dit zakken tot 1 Mbps.

Het bedrijf benadrukt dat het zijn uiterste best doet om de optimale snelheid te kunnen garanderen en zegt dat iedereen 90 procent van de tijd aan de volledige snelheid zal kunnen surfen. Ook kunnen grootverbruikers bij Telenet hun verbruik opvragen om te weten in welke mate ze gevaar lopen om met een lage snelheid te zitten.