Nieuws

Apple stopt illegale handel bèta’s

Er duiken meer en meer commerciële websites op die Apple ontwikkelaar-registraties aanbieden voor weinig geld. Apple probeert dit nu te stoppen.

Consumenten hebben normaal geen toegang tot experimentele iOS-versies. Zulke versies zijn vaak onstabiel en apps werken meestal nog niet met de nieuwe software door veranderingen in het OS. Om als consument toch toegang te krijgen tot bijvoorbeeld iOS6 moet je tachtig  euro neertellen, een bedrag dat moet dienen om doorsnee gebruikers buiten te houden.

Er zijn echter bedrijven die zich er op richten om zo’n ontwikkelaarsaccount te kopen voor tachtig euro, en zo honderd toestellen registreren aan bijvoorbeeld zeven euro per stuk. Dat komt neer op een winst van ongeveer 600 euro.

[related_article id=”158256″]

Volgens de gebruiksvoorwaarden van Apple bèta’s mag dit niet:

Belangrijk: Uw iOS Developer Program lidmaatschap kan worden beëindigd, mits u pre-release Apple software aan anderen dan werknemers, contractanten, en leden van uw organisatie die geregistreerd staan als Apple ontwikkelaars. Ongeoorloofde verspreiding van Apple Vertrouwelijke informatie (inclusief pre-release Apple Software) is verboden en kan je onderwerpen aan zowel de civiele als strafrechtelijke aansprakelijkheid.

Apple deed er vooralsnog niks aan. Nu dat het probleem echt uit de hand aan het lopen is begint Apple zich toch wel zorgen te maken en beginnen ze ‘cease and desist’-brieven te sturen naar websites die onwettig handelen door de software te verkopen aan particulieren. In beperkte mate heeft het al effect gehad: zowel udidregistration.com als activatemyudid.com hebben hun website voorlopig onbereikbaar gemaakt.

Ook onder andere udidactivation.com heeft zo’n brief ontvangen en moet zijn activiteiten staken, maar heeft dat vooralsnog niet gedaan. Doen ze dit uiteindelijk niet, dan zal Apple een rechtszaak aanspannen.

Echter is het heel moeilijk om de eigenaar van de site op te sporen: vaak werken de uitbaters van de diensten onder schuilnamen en kopen ze vrije slots van echte ontwikkelaars voor een appel en een ei. Zo hoeven ze zelf hun creditcardgegevens niet achter te laten bij Apple en kunnen ze nog meer winst maken door de slots onder de aankoopprijs aan te kopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business