Nieuws

Nederlander veiliger online dan Belg

In België is één op tien al wel eens slachtoffer geweest van een vorm van identiteitsfraude. De gemiddelde Nederlander doet het iets beter met één op veertien.

Uit onderzoek van de Eurobarometer over digitale veiligheid van de Europese Commissie blijkt dat één op veertien Nederlanders ooit slachtoffer is geweest van online identiteitsfraude. Dat cijfer ligt lager dan het Europese gemiddelde van acht procent. De gemiddelde Nederlander voelt zich veiliger online en is voorzichtiger dan bijvoorbeeld de gemiddelde Belg.

Wachtwoorden

[related_article id=”161920″]

55 procent van de ondervraagde Belgen zegt zijn wachtwoorden het afgelopen jaar niet gewijzigd te hebben. In Nederland ligt dat cijfer beduidend lager: van de 1.011 Nederlanders zegt slechts 35 procent zijn wachtwoord de afgelopen 12 maanden niet veranderd te hebben. Het Europese gemiddelde ligt op 53 procent.

Verder blijkt uit het onderzoek dat  45 procent van de ondervraagde Nederlanders schrik heeft dat zijn of haar persoonlijke gegevens misbruikt worden. In België is dat 41 procent, het Europese gemiddelde is veertig procent.

Persoonsgegevens

Drie op vijf is ook niet gerust op de manier waarop websites omgaan met persoonsgegevens.  Ondanks de vaak negatieve commentaar op overheidswebsites is de gemiddelde Nederlander toch gerust in overheidswebsites: daar zegt ook drie op vijf ongerust te zijn. Ter vergelijking: drie kwart van de Belgen is ongerust bij gewone websites terwijl drie op vijf ongerust is over overheidswebsites.

Bijna zeven op tien heeft een antivirus geïnstalleerd in Nederland, maar dat wil nog steeds zeggen dat dertig procent onvoldoende beveiligd is. België doet het nog slechter: vier op tien Belgen is te slecht beveiligd en heeft geen antivirus. De helft van de ondervraagde Belgen zal geen mails openen van vreemden. In Nederland ligt dat laatste cijfer op ruim zestig procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business