Nieuws

Review: Parrot Zik

Voordelen
Gevoelig aanraakvlak
Bomvol technologie
Hoge afwerkingskwaliteit
Nadelen
Zwaar basgeluid
Geen batterij-indicatie
Geluidskwaliteit bij telefoongesprekken
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?

Parrot klinkt vooral bekend in de oren om zijn populaire Bluetooth-carkits, maar ondertussen is de Franse fabrikant al op heel wat andere vlakken actief. Op audiovlak heeft het de laatste jaren de Zikmu gelanceerd, een gestroomlijnde draadloze luidsprekerset, en daar komt nu de Zik bij. Beide werden ontwikkeld in samenwerking met Philippe Starck, en dat valt op.

Parrot Zik

Zwaar design
De Zik is heel minimalistisch vormgegeven. Ondanks dat het een draadloze bluetooth hoofdtelefoon is, valt er geen knop te bespeuren. Een uitdrukkelijke vraag van Starck, die geen toetsen op de behuizingen wilde zien die de organische lijnen van de Zik konden verstoren. Het resultaat is een elegant ontwerp, alsof de hoofdtelefoon uit een stuk bestaat.

De behuizingen zijn voorzien van zachte kunststof kussens, die samen met de lederen band voor het nodige comfort zorgt. Na enkele uren luisteren hebben we wel de indruk dat de hoofdbeugel wat doorweegt. Daar heeft het gewicht van deze hoofdtelefoon ongetwijfeld mee te maken: 328 gram is veel om op je hoofd te zetten voor lange tijd.


Parrot Zik

De Parrot Zik zit bomvol technologie, met heel wat primeurs voor een draadloze headset. Omdat er geen knoppen op zitten, bedien je de muziek via een aanraakgevoelig gebied over heel de rechterschelp. Omhoog of omlaag slepen regelt het volume, links of rechts slepen laat je een liedje overslaan, en de hoofdtelefoon afzetten is genoeg om de muziek te pauzeren.

Niet alleen reageert de Zik lekker vlot en voorspelbaar op bewegingen en aanrakingen, het systeem laat ook genoeg ruimte voor finesse. Je zit dus niet met absurd grote volumesprongen en dergelijke, terwijl het ook erg comfortabel werkt om niet langer naar de juiste knopjes te zoeken – iets wat bij klassieke draadloze hoofdtelefoons weleens anders uitdraait.

Kaaksensoren
Sensoren voelen en denken mee in de Zik. Naast een aanraakgevoelige schelp voelt de hoofdtelefoon dankzij kaaksensoren wanneer je spreekt, en automatisch de microfoon deactiveert als je niet spreekt.

In combinatie met een slim weggewerkte microfoons aan de onderste rand van de behuizingen, weet het door Parrot gepatenteerde systeem daardoor te bepalen welke geluiden het moet tegenwerken (met tegengeluid afkomstig van de noise-cancelling technologie) en welke het wil doorlaten (met het oog op een goede handsfree gesprekskwaliteit).

Die techniek werkt behoorlijk goed, maar de audiokwaliteit zelf bij telefoongesprekken is ondermaats. Handig om snel een telefoontje op te nemen als je net muziek zit te luisteren, maar de Zik zal zeker niet je bluetooth oortje vervangen.

Parrot Zik


Voor de transmissie van geluid maakt de Zik gebruik van het A2DP-protocol, de breed ondersteunde standaard voor muziekoverdracht via Bluetooth. Je kan hem dus met elk A2DP-compatibel toestel koppelen zonder nood aan extra apparatuur.

De nieuwere Apt-X-technologie wordt echter niet ondersteund. Een bewuste keuze van Parrot, zo blijkt, waar pas verandering in zal komen zodra Apt-X een ruimere ondersteuning geniet bij andere toestellen.

NFC
Alweer een primeur in een bluetooth hoofdtelefoon is NFC. Dankzij een NFC-compatibele smartphone kan je met een tikje tegen de linkerschelp bluetooth activeren en veilig koppelen met de Zik. Voorlopig is er enkel ondersteuning voor de Nokia N9 en Blackberry, NFC-compatibele Android-toestellen blijven voorlopig in de kou staan. De Android-app lanceert pas eind deze maand, zonder details of NFC al vanaf dag één in de app wordt geïntegreerd.

Parrot Zik


De klank van de Zik is ook in grote mate aanpasbaar door de gebruiker. Dat lukt niet op de hoofdtelefoon zelf, er zijn namelijk geen knoppen, maar via de specifieke app (beschikbaar voor iOS en Android) op maat van de Zik. Die biedt nogal wat mogelijkheden, waaronder een zevenbands equaliser waarmee je de hoog-, mid- en laagweergave kan manipuleren.

In standaardinstellingen maakt de klank geen slechte eerste indruk. Zoals bij de meeste gesloten hoofdtelefoons wordt er behoorlijk wat nadruk op de basweergave gelegd, wat voor spectaculaire effecten zorgt in filmfragmenten uit Lord of the Rings en Beowolf.

In dat opzicht is de Zik een ideale metgezel om onderweg films te bekijken. Omdat het een bluetooth headset betreft, merk je dat er wat is getweakt aan de muziek. Hij klinkt niet altijd even helder, en legt ook bij akoestische muziekstukken steevast de nadruk op lage tonen. Of je hiervan houdt of niet, die keuze laten we aan jou over.

Parrot Zik

Specifieke app

De Zik bevat DSP-algoritmes die Parrot bundelt onder de naam "Parrot Concert Hall". In dit deel van de app kan je spelen met virtuele akoestiekregelaars, die niet alleen de ruimtelijkheid van het geluid aanpassen maar ook een luidsprekerachtige luisterervaring kunnen emuleren.

Zo kan je manueel bepalen of de virtuele luidsprekers pal voor je neus komen te staan of links en rechts van je, zoals bij een klassieke hoofdtelefoon. Een leuke extra die ons zeker kan smaken, en bovendien goed werkt.

De app laat eveneens toe om de systeemsettings aan te passen, zodat je de autonomie van de batterij kan beïnvloeden. Met alle technologie zingt de Zik het bijna exact zes uit met één batterijlading. Schakel je noise-cancelling uit, dan haal je al snel 8,5 uur autonomie via bluetooth. Bekabeld gaat hij bijna 16 uur mee wanneer noise-cancelling actief is.

Begeeft de batterij het toch terwijl je onderweg bent, dan kan je de Zik overigens ook gewoon verder gebruiken met het meegeleverde minijackkabeltje en doet hij dienst als ‘klassieke’ hoofdtelefoon. 

Parrot Zik

Onzekere autonomie
Het is niet echt bepaald eenvoudig om te zien hoeveel batterij de Parrot Zik nog over heeft. Er zijn namelijk geen waarschuwingstonen om te melden dat de batterij bijna op is.

De enige waarschuwingstoon die je te horen krijgt, is bij het verbreken van de bluetoothconnectie omdat hij helemaal leeg is. Je kan de autonomie maar op één manier in het oog houden: via de specifieke app op Android en iOS. Niet bepaald handig wanneer je de hoofdtelefoon aan een andere smartphone of hi-fi-installatie wilt koppelen.

Als klap op de vuurpijl kan je enkel dankzij de specifieke app noise-cancelling uitschakelen bij bluetooth om autonomiewinst te boeken. Draadloos genieten van muziek in je zetel vanaf je geluidsinstallatie, zonder noise-cancelling, zit er niet in.

Tenslotte is er zijn tamelijk forse prijs. Vergeleken met andere (draadloze) noise-cancelling hoofdtelefoons van bijvoorbeeld Bose of AKG is er maar een minimaal prijsverschil, maar op vlak van functies pronkt de Zik met voorsprong bovenaan.

Vooral de optie om noise-cancelling uit te schakelen en de mogelijkheid om ook bekabeld te luisteren, is een mooie extra. Naar onze mening een ideale hoofdtelefoon voor iedereen die regelmatig met de trein of vliegtuig pendelt, maar ook voor iedereen die vindt dat het oog ook wel wat mag hebben. Vooral in dat laatste slaagt de Zik heel goed in.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business