Nieuws

Getest: High-end audio Logitech

Logitech heeft afgelopen week in Londen zijn nieuwe Ultimate Ears-aanbod voorgesteld in The Underground.

Met twee optredens van Spector en Of Monsters And Men werd afgelopen dinsdag Ultimate Ears feestelijk voorgesteld voor enkele genodigden. ZDNet was er bij en mocht enkele producten ter plaatste uittesten.

Voor consumenten komt het Logitech UE-aanbod neer op zeven producten. Ook voor professionals komt Logitech met op maat gemaakte monitors, maar daar gaan we hier niet verder op in.

Kort samengevat: twee mobiele luidsprekers, een speakerdock, een internetradio en enkele hoofdtelefoons. Dat is de nieuwe consumentenline-up van Ultimate Ears.

Ultimate Ears Boombox

De Logitech UE Boombox is een mobiele, draadloze luidspreker die via bluetooth verbinding maakt met je smartphone. Bijzonder is dat je drie toestellen gelijktijdig kunt verbinden en tot acht toestellen kan koppelen. Hoe dat gaat klinken weten we niet, maar het is in elk geval indrukwekkend.

Bij onze test in de best wel aardig luidruchtige ruimte – tijdens een optreden – konden we de muziek van op enkele meters afstand nog perfect horen. De Boombox had soms wel last van lage tonen waarmee hij geen blijf wist, waardoor er een krakend geluid ontstond op de luidste volumestand. Voor de audiofiel is dit geen goede oplossing, maar wie af en toe in de tuin tijdens het barbecueën of in het park van muziek wil genieten is dit misschien een goede oplossing.

Desalniettemin is de Boombox vrij groot en niet ideaal om overal mee naartoe te nemen. Ook het stevige prijskaartje is afschrikwekkend: de Boombox zal in België ruim 250 euro gaan kosten, en gaat slechts zes uur mee op een enkele batterijlading.

De Boombox haalt 102 decibel, met een frequentiebereik van 55Hz tot 20kHz, en heeft acht drivers aan boord: twee tweeters (halve inch per stuk), twee woofers van drie inch, aangevuld met vier passieve radiators van iets meer dan 2,5 inch.

Boombox

Ultimate Ears Mobile Boombox

De Mobile Boombox is het kleinere broertje van bovenstaande lawaaimaker. Met een iets kleiner prijskaartje moet het toestel ook onderdoen voor de grote variant, want het geluid klinkt soms afgevlakt en levert minder kwaliteit dan het grote broertje. De batterij gaat 10 uur mee en het toestel is verkrijgbaar in alle kleuren – gaande van wit tot groen, van rood tot blauw.

Leuk aan de Mobile Boombox is dat er een microfoon in verwerkt zit. Zo kan je tijdens een vergadering iedereen laten meeluisteren – en meespreken.

Logitech verkoopt de Mobile Boombox voor bijna honderd euro. De Mobile Boombox heeft twee drivers van één inch, die een bereik hebben van 150Hz tot 18kHz en daarmee 78 decibel produceren.

Mobile Boombox

Ultimate Ears Air Speaker

De Ultimate Ears Air Speaker is een Airplay luidsprekerdock voor iDevices en Macs, waarmee je via het wifi-netwerk draadloos kan verbinden met de speakers. Er is ook een 30-pins dock-connector aanwezig, maar die is door de nieuwe 9-pins connector op de iPhone 5 en nieuwe iPods onbruikbaar – Logitech zegt dat de UE Air-speaker compatibel is met de los verkochte adapter, en heeft zelf voorlopig geen plannen om adapters te leveren of hun speakerdocks een update te geven.

De Air-speaker heeft een superieure afwerking en voelt aan als een premium toestel dat zich kan meten met prijsvergelijkbare docks zoals de Bose SoundDock 10 en Philips Fidelio SoundCurve. Wat afwerking betreft komt het zelfs in de buurt van de Bowers en Wilkins Zeppelin Air, maar de geluidskwaliteit doet er wel voor onder.

Logitech’s UE Air Speaker doet zijn werk met twee woofers van drie inch, aangevuld met twee tweeters van een halve inch. Stroom haalt hij uit het lichtnet, gezien er geen batterij aanwezig is. Met zijn 98 decibel en een frequentiebereik van 70Hz tot 20kHz kan het dock je hele woonkamer (en die van de buren mogelijk ook) voorzien van muziek. Prijs: 350 euro.

UE Air Speaker

Logitech UE Smart Radio

De Smart Radio in de Ultimate Ears-reeks is de opvolger van de Logitech Squeezebox-radio. De internetradio kan overweg met apps zoals Spotify, Pandora en Last.fm, en kan probleemloos audiostreams van het wifi-netwerk plukken.

De Smart Radio zal 179 euro gaan kosten en komt met een 2.4” LCD-scherm. Belangrijker nog zijn de speakers: het toestel heeft een 1.9 centimeter tweeter (ongeveer drie vierde inch) en een woofer van 7.6 centimeter (net iets minder dan drie inch).

UE SmartRadio

Logitech UE 9000 Headphones

Logitech’s topmodel hoofdtelefoon heeft het modelnummer UE 9000 meegekregen. De enige draadloze Bluetooth-hoofdtelefoon in de reeks, en meteen met een stevig prijskaartje: voor het ding moet 349 euro neergeteld worden.

De UE 9000 wordt opgeladen via een USB-kabel en kan ook via een 3.5mm-jack aangesloten worden op audio-apparaten zoals een computer of TV zonder bluetooth. Het bereik van het Bluetooth-signaal zou 15 meter bedragen en de batterij zou het ongeveer tien uur moeten volhouden bij draadloos gebruik.

Verder ingebouwd in de hoofdtelefoon: een versterker en actieve noise-cancelling tot 26dB. De audiobom produceert een maximum van 105dB en kan frequenties van 20Hz tot 20kHz laten weerklinken in je oren. Voor dat geluid gebruikt de hoofdtelefoon 2 drivers van 40mm.

Aanwezig op de hoofdtelefoon: knoppen om volume te wisselen, alsook een powerknop en een play/pause knop.

UE9000

Logitech UE 6000 Headphones

Het kleinere broertje van de UE9000: de UE 6000. Iets milder wat het prijskaartje betreft, maar niet draadloos te gebruiken en geen ingebouwde batterijen. De UE 6000 levert goede geluidskwaliteit af, maar heeft niet het wow-gevoel van de UE9000.

De UE 6000 komt evenals de UE 9000 met twee 40mm-drivers die een maximum van 105dB leveren in het 20Hz-20kHz spectrum, heeft ook actieve noise-cancelling en een ingebouwde versterker. Verder levert de hoofdtelefoon ook een isolatie van 26dB.

Zonder batterijen is de UE6000 helaas niet bruikbaar: bij gebruik van deze hoofdtelefoon neem je best 2 extra AAA-batterijen mee. Vooral bij het luid afspelen van muziek begin je bij het einde van je batterijen haperingen te ondervinden.

UE6000

Logitech UE4000 on-ear headphones

Het baby-broertje van de twee bovenstaande hoofdtelefoons is absoluut de UE 4000. De UE4000 is een no-nonsense hoofdtelefoon in zijn pure vorm: geen extra batterijen, geen actieve noise-cancelling en geen ingebouwde versterker.

De hoofdtelefoon presteert in onze ogen ondermaats voor zijn prijsklasse van rond de honderd euro, maar mag er absoluut wel zijn. Hij zit comfortabel op je hoofd en heeft een afneembare kabel, wat vooral wenselijk is wanneer de kabel het snelst slijtage vertoont – wat vaak het geval is bij professioneel gebruik.

Op papier heeft de UE 4000 dezelfde prestaties als de UE 6000 en UE 9000, maar eigenlijk is dat niet helemaal zo door het ontbreken van een versterker. De prijs past perfect als je vergelijkt met het duurdere broertje: de UE 4000 heb je al voor 99,99 euro. We vragen ons alleen af of er geen betere alternatieven zijn voor die prijs.

UE4000

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business