Nieuws

‘China heeft wel respect voor intellectueel eigendom’

China’s bedenkelijke imago voor intellectuele eigendom en softwarepiraterij is verdraaid door de westerse media. Die hebben de recente overheidsinspanningen hierover helemaal genegeerd.

Tian Lipu, hoofd van de Chinese overheidsdienst voor intellectuele eigendommen, geeft aan reuters toe dat er een probleem is met softwarepiraterij en een sterke vraag daarnaar van lokale consumenten. De afschildering van deze problemen in de westerse media hebben geresulteerd in een verslechtering van het Chinese imago.

Tian zei: “Eerlijk gezegd, er is een markt. Mensen gebruiken en kopen gepirateerde goederen. Maar in zekere mate is het imago van de Chinese intellectuele eigendomsbescherming verdraaid door de westerse media

“Het beeld van China is in het buienland erg laag. Zodra mensen China horen denken ze aan piraterij en namaak. We ontkennen dat probleem niet, maar we blijven ertegen vechten.”

Hij ergert zich wel aan de manier waarop de westerse pers niet heeft bericht over de moeite die de Chinese overheid zich getroost om deze problemen aan te pakken.

“Om een voorbeeld te noemen, China is de grootste betaler van merkenrechten, royalty"s en is een van de grootste softwarekopers. We betalen het meeste. Mensen praten er amper over maar het is de realiteit. Onze overheidsgebouwen, banken, verzekeraars en advocaten… al hun software is echt”, zegt Tian.

Hij voegt er ook nog aan toe dat de problemen met intellectuele eigendommen niet zo slecht kunnen zijn als Apple, een van de bekendste merken ter wereld, op China blijft vertrouwen voor de productie van zijn toestellen. De aanwezigheid van Cupertino in China is van blijvende aard doordat China’s omgeving voor intellectuele eigendomsrechten de buitenlandse investeerders op zijn gemak stelt.

Reuters stelt dat de International Intellectual Property Alliance schat dat Amerikaanse bedrijven in 2009zo’n 15 miljard dollar verloren aan copyrightinbreuken, waarvan 14 miljard over softwarepiraterij ging. China was goed voor 3,5 miljard van die verliezen.

Het piraterijprobleem in China verbetert volgens een studie van BSA in 2011. Toen was de software op maar 77 procent van de pc’s gepirateerd, een laagterecord sinds de studie in 2003 begon. 92 procent was de piek.

De Chinese overheid heeft meer dan een miljard yuan (126 miljoen euro) uitgegeven aan softwarelicenties als onderdeel van een nationale campagne om gepirateerde software er in de publieke sector uit te krijgen. De volgende stap zou zijn om te gaan inspecteren en corrigeren als software op een verkeerde manier wordt verkregen. Dit zal eind 2013 afgerond zijn.

Tot op vandaag zijn 159 steden, 594 regio’s van de 500 Chinese steden en 2.800 regio’s door de inspectie gegaan en hebben ze een bijsturing gekregen.

chinaintellectueel eigendomnamaalnieuwsoverheidpiraterij

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken