Nieuws

Hybride Cray Titan wordt snelste supercomputer


In de wereld van de supercomputer staat voortdurend een nieuwe kampioen op. De Amerikaanse Cray Titan verslaat IBM in de nieuwste top 500 van snelste computers op aarde.

De Cray Titan werd tot winnaar gekroond in de novembereditie van de Top 500, een lijst van de snelste supercomputers op aarde, die al twintig jaar elke zes maanden wordt bijgewerkt.

Bij de laatste editie was computergigant IBM nog de snelste, wiens Sequoia 16,32 Petaflop/s op het scorebord wist te krijgen, wat gelijk staat aan 16,32 biljard berekeningen per seconde. De Titan gaat daar met 17,59 biljard berekeningen per seconde resoluut overheen.

De Cray Titan is afkomstig van het Oak Ridge National Laboratory (ORNL), dat is verbonden aan het Amerikaanse Ministerie van Energie.    

Bijzondere krachtpatser
Cray Titan is een krachtpatser, maar het is vooral zijn samenstelling die de Amerikaanse supercomputer bijzonder maakt. Want hij maakt onderdeel uit van een groeiend aantal supercomputers, dat naast CPU’s ook GPU’s gebruikt voor zijn berekeningen.


De Titan wordt aangedreven door AMD Opteron-chips met 16 processorkernen, die worden versneld door een Nvidia Tesla K20 GPU. Deze Nvidia-monsters bevatten per stuk 2.496 CUDA-kernen. De Titan, die er ook nog eens indrukwekkend uitziet, heeft in totaal 18.688 van dit soort supertandems in huis. 

Zuinigheid
Een van de grootste voordelen van het gebruik van CPU/GPU-kernen is zijn geringere energieverbruik, omdat eenvoudige berekeningen over een veel groter aantal processorkernen kan worden verdeeld.

Desondanks is het opvallend dat de nummer twee van de lijst, IBM’s Sequoia, nog altijd minder stroom verbruikt dan de Cray Titan, hoewel eerstgenoemde liefst drie maal zoveel processorkernen bevat.

“De Sequoia maakt gebruik van PowerPC-processoren met 16 kernen, die qua rekenkracht niet te vergelijken zijn met de AMD Opteron 6274 van de Titan Cray”, zegt processorspecialist Cédric van Loon van PC Magazine. “Dat kun je zien aan de kloksnelheid van de Opteron-processoren, die 25 procent hoger ligt dan de PowerPC.”

“De reden waarom de Cray Titan toch meer stroom verbruikt dan de Sequoia is het feit dat de aandrijfsoftware van deze supercomputer nog niet efficiënt genoeg omspringt met de rekenkracht van de GPU-versnellers”, aldus Van Loon.

Volgens Forbes hebben al 62 van de 500 supercomputers in de ranglijst de beschikking over een combinatie van CPU’s en GPU-versnellers.

“Het is niet praktisch of betaalbaar om door te blijven gaan met het opvoeren van de capaciteit van supercomputers via een traditionele CPU-architectuur”, zegt Jeff Nichols van ORNL.

De Cray Titan wordt ingezet voor klimaatberekeningen, studies over nucleaire energie en helpt met het onderzoeken van efficiënter gebruik van de verbrandingsmotor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business