Nieuws

Acht tips om je pc terug sneller te maken

Een computer is bij aankoop meestal snel genoeg, maar wat als je merkt dat hij na verloop van tijd toch wat begint te sputteren? Deze 8 tips zorgen ongetwijfeld voor aardig wat snelheidswinst.

1. Processorkoeling
Hoe groter je processorkoeling, hoe beter. Daarom raad ik altijd aan om de standaardkoeler te vervangen. Een koele processor kan veel beter zijn werk blijven doen onder zware belasting. 

Daarnaast hebben veel processors een zogenaamde ‘Turbo’-mode waarin ze gedurende korte tijd sneller kunnen werken. Heb je een prima koeler, dan duurt die periode automatisch een pak langer.

Wil je echt de allerbeste resultaten? Ga dan voor waterkoeling. Er bestaan al complete oplossingen, zonder gevaar voor lekken, voor minder dan 100 euro. Bovendien is een goede processorkoeler altijd handig: hij wordt nooit oud en je kan hem gewoon meenemen naar je volgende computer.

2. Grafische chip
Mis je bij bepaalde spelletjes wat extra pk’s? Bij de betere grafische kaarten zit tegenwoordig standaard software om je kaart te versnellen. Die is meestal eenvoudig te gebruiken en de kans dat je iets verkeerd doet, is miniem.

Heb je toch meer power nodig, dan is er RivaTuner. Dit kleine softwarepakket kan elke Nvidia-kaart en de meeste AMD-kaarten probleemloos versnellen, vaak zelfs nog beter dan de standaard software. Maar pas op: jij bent zelf verantwoordelijk voor eventuele schade. Op eigen risico te gebruiken dus!

3. SSD
Van alle hardware-upgrades is de SSD de goedkoopste oplossing om je computer te versnellen. Je kan hem probleemloos gebruiken in combinatie met een bestaande harde schijf. Zorg er voor dat de SSD compatibel is met SATA600; dat zorgt voor een snelheidsboost van bijna vijftig procent, vergeleken met de tragere SATA300-poort. Kijk voor je aankoop wel eerst op het moederbord welke soorten SATA-aansluitingen er allemaal zijn. 

4. Opstartprogramma’s
In het systeemvak van Windows staan alle programma’s die actief zijn en altijd mee opstarten. Typ msconfig bij "Uitvoeren" en kies het tabblad "Opstarten". Bekijk de lijst die verschijnt en vink elk programma uit dat je niet kent of dat niet samen met Windows hoeft op te starten. Niet alleen zal je computer sneller opstarten, ook dagelijkse taken zullen vlotter draaien, omdat er minder programma’s op de achtergrond actief zijn.

5. Het BIOS

Het BIOS is een delicaat onderdeel waar veel mensen liever van wegblijven, maar er valt best wat prestatiewinst te halen. Je kan je processor een boost geven door de multiplier, het voltage en de interne basissnelheid (‘base clock’) aan te passen.

Dit lukt niet bij elke processor en moederbord, maar toch kan je bij de meeste hardware enige snelheidswinst boeken. Hoe duurder je computer, hoe groter de kans. Ga stap voor stap te werk en test grondig de stabiliteit van elke instelling. Is het resultaat een instabiele computer? Kies dan de basisinstellingen van het BIOS.

6. Extra RAM-geheugen
RAM-geheugen wordt momenteel verkocht aan bodemprijzen. De huidige economie en de stockoverschotten zorgen ervoor dat het nog nooit zo interessant was om extra geheugen te kopen. Zorg ervoor dat je een tweede geheugenlatje altijd in een socket met dezelfde kleur steekt als het eerste, want elk moederbord ondersteunt twee- of driekanaals werkgeheugen. Zeker als je maar 2 GB RAM-geheugen of minder hebt, raad ik een upgrade aan.

7. TuneUp Utilities
Heb je geen zin om nieuwe hardware te kopen, of durf je niet goed te overklokken? Dan is een kant-en-klaar softwarepakket altijd handig. TuneUp Utilities 2012  zorgt ervoor dat je computer een stuk vlotter opstart en verwijdert alle onnodige software om je systeem te versnellen.

Je voert best elke maand een scan uit, of je laat het programma op vastgestelde tijdstippen automatisch je computer analyseren. Het pakket kost 39,95 euro, maar je kan altijd de testversie proberen voordat je je portemonnee bovenhaalt.

8. Windows herinstalleren
Een gloednieuwe Windows-installatie werkt supersnel, maar na verloop van tijd zal je systeem onvermijdelijk vertragen. Het is belangrijk om steeds de nieuwste updates te installeren. Zorg er ook voor dat er op de C-partitie altijd genoeg vrije ruimte is en verwijder de software die je niet meer nodig hebt. Heb je toch de indruk dat je computer alsmaar trager wordt? Dan rest er je maar één oplossing: Windows herinstalleren!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business