Nieuws

Voorspellingen 2013: de technologiereuzen

2013 wordt een interessant jaar voor technologiereuzen. Het ziet er niet zo rooskleurig uit voor Nokia, RIM, Microsoft en Apple. Of net wel? En zien we Yahoo terugkomen?

Rim en Nokia: ondergang of herleving

2013 wordt het jaar van de waarheid voor Research in Motion, de Canadese maker van de BlackBerry en voor het Finse Nokia dat een hand heeft in zowat elk mobiel toestel ooit.

[related_article id=”158256″]

RIM’s marktaandeel met Blackberry is ingestort over het afgelopen jaar, terwijl Nokia net de Finse hoofdkwartieren heeft verkocht om cash te besparen (omdat de cash er nogal doorvliegt).Nokia haalt geen geld binenn en RIM ook al niet. En beide bedrijven gokken op producten die pas volgend jaar gelanceerd worden of een impact op de markt zullen hebben.

BlackBerry 10 zal RIM maken of kraken en Nokia bidt dat Windows Phone een hoge vlucht kent, want Nokia en Microsoft brengen hun platform naar China in de hoop dat het financiële turbulentie elders kan overleven.

Apple en Microsoft gaan zware tijden tegemoet

Apple blijft –ondanks de recente tuimeling van het aandeel – het machtigste en rijkste technologiebedrijf ter wereld. Microsoft heeft dan weer meer gebruikers dan eender welk ander bedrijf ter wereld.

Het duopolie tussen de twee blijft, net zoals de afgelopen jaren. Maar de twee hebben in die jaren ook wel extreme hoogtes en extreme laagtes gezien. Hoe zullen de twee reuzen hun hoogtes kunnen aanhouden, dat valt nog af te wachten. Het is erg waarschijnlijk dat Apple en Microsoft opnieuw een gewoon technologiebedrijf zullen worden met erg weinig dat hen onderscheid van de anderen of van elkaar.

Windows 8 wordt een grandioos succes, ondanks een trage start en scepsis van analisten. De meeste bedrijven zullen naar verwachting de software ontplooien op hun bestaande machines. Tezelfdertijd zal Apple zijn dominantie in de post-pc-wereld  vertaald zien in een marktstabilisatie. Het zal de traditionele pc-markt overschaduwen.

Dat gezegd zijnde, het marktaandeel van Microsoft Windows lijdt onder de opkomst van mobiele besturingssystemen terwijl Apples marktaandeel naar beneden gaat en het bedrijf niet meer kan volgen met innoveren. Het bedrijf zou wel eens terug naar midden de jaren 2000 kunnen gaan.

De twee scenario’s zijn mogelijk en het compleet tegenovergestelde is al even plausibel. Pc en post-pc vechten alles nog uit en enkel de tijd zal ons leren of de twee bedrijven bij de les zijn gebleven.

Yahoo kan een comeback maken door volledig mobiel te gaan

De voormalige webgigant heeft een nieuwe baas, Google-veteraan en mobiel expert Marissa Mayer. Hoe ze haar expertise in het bedrijf gaat brengen, valt nog af te wachten, maar 2013 kan het jaar zijn dat Yahoo zijn vleugels strekt na jaren technologische gevangenschap.
De reden is eenvoudig: Yahoo zet in op mobiel door overnames en interne ontwikkeling. Mobiel is de ultieme strategie voor het bedrijf in een poging om het tanende merk weer leven in te blazen. De meeste grote bedrijven moeten nog uitmaken hoe ze geld gaan verdienen aan mobiel: Apple heeft een applicatiewinkel, net als Google. Maar de twee zien advertenties op mobiele toestellen niet van de grond geraken. Intussen heeft Facebook een derde van zijn meer dan een miljard gebruikers op een mobiel toestel, maar het weet niet wat ermee aangevangen.

Als Yahoo de mobiele bal binnenkopt, dan kan het bedrijf terugkeren naar zijn vroegere glorie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business