Nieuws

Lenovo overweegt overname BlackBerry

De Chinese pc-bouwer Lenovo speelt met het idee om een bod uit te brengen op RIM. Maar er bestaat een kans dat de Canadese regering een eventuele overname zal blokkeren.

Volgens persbureau Bloomberg is Lenovo druk bezig met de ‘beoordeling van mogelijke acquisities’ en strategische samenwerkingen. De fabrikant, die alleen HP voor zich moet dulden op de ranglijst van grootste pc-bouwers, is actief op zoek naar manieren om zijn aandeel uit te breiden in de tablet- en smartphonemarkt.

Het financiële hoofd van Lenovo, Wong Wai Ming, was deze week aanwezig op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Hij zei hier dat zijn werkgever ‘kijkt naar alle mogelijkheden’ en voegde toe:

“We zullen niet twijfelen als de juiste kans zich voordoet waarvan wijzelf en onze aandeelhouders kunnen profiteren”, zei Wong.

Hoewel de topman van Lenovo weigerde te bevestigen of een daadwerkelijk bod was uitgebracht op het Canadese RIM, bevestigde Wong dat de twee bedrijven met elkaar in gesprek zijn.

Lenovo heeft al een aantal Android-smartphones op de markt en maakte plannen bekend om ook een toestel met Windows Phone 8 te lanceren.

Er bestaat ok de mogelijkheid dat Lenovo het aanstaande BlackBerry 10-smartphoneplatform onder licentie zal nemen. Dat zou een opsteker zijn voor de geldkas van het noodlijdende RIM en geeft Lenovo de mogelijkheid zijn vleugels uit te spreiden in de competitieve smartphonemarkt.

Chinese invloed
Maar als Lenovo werkelijk van plan is om RIM op te kopen, zou de Canadese regering daar wel eens een stokje voor kunnen steken. De Amerikaanse overheid heeft in het verleden gezinspeeld op het feit dat bedrijven als Huawei en ZTE onder de duim zitten van de Chinese overheid.

Als een Chinees bedrijf als Lenovo dus overweegt om een bedrijf over te nemen dat veel Amerikaanse overheidsdiensten voorziet van beveiligde telecomoplossingen, zou dat voor veel gefronste wenkbrauwen kunnen zorgen.

De Canadese regering heeft al aangegeven dat het liever wil dat RIM in Canadese handen blijft. Het zegt daarnaast, aldus Reuters, dat een buitenlandse investering van dat formaat eerst door de lokale toezichthouder moet worden geëvalueerd. Dat moet uitwijzen of de overname Canade ten goede komt.

RIM gaat in de tussentijd onverstoorbaar verder met de voorbereidingen voor de lancering van BB10. ZDNet zal volgende week aanwezig zijn als het bedrijf zijn nieuwe besturingssysteem en bijbehorende toestellen aan de wereld presenteert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business