Nieuws

Virtuele munt Bitcoin populaire vlucht uit Cypriotische crisis

De virtuele munt Bitcoin is 350 procent in waarde gestegen in de afgelopen twee maanden met dank aan de Europese bankencrisis.

Vergeet goud. De investering in tijden van economische onzekerheid in Europa lijkt de Bitcoin te zijn. Dat is een elektronisch betaalmiddel dat via peer-to-peer-uitwisseling van eigenaar verwisselt. Daardoor is de munt niet afhankelijk van het vertrouwen in een centrale uitgevende instelling en is waardemanipulatie en onvoorziene inflatie onmogelijk.

Eerder deze maand werd de virtuele munt geruild aan een recordprijs van 40 dollar per stuk. Dat is al het dubbele van de waarde in januari, toen het ergens tussen 10 en 20 dollar zweefde. In de afgelopen drie weken is het weer verdubbeld tot 95 dollar.

Dat is al bij al een stijging van 350 procent tegenover de afgelopen twee maanden. En veel van die waardevermeerdering is te danken aan de bankencrisis in Cyprus.

“Bitcoin kent duidelijk een doorbraak. En dat is verrassend gezien zijn nieuwe aard en infrastructuur die nog in zijn kinderschoenen staat”, schreef marktstrateeg Nicholas Colas van het financieel technologiebedrijf ConvergEx Group in een recent onderzoeksrapport.

De banken in Cyprus openden deze week voor het eerst in bijna twee weken. De banken op het kleine eiland stortten in onder het gewicht van de verliezen aan de Griekse overheidsschuld, wat het eiland aan de afgrond van het bankroet bracht. Een reddingspakket van 10 miljoen euro EU-geld zou moeten vermijden dat het land helemaal over de rand gaat.

“Er is steeds meer vraag naar Bitcoin vanuit de geografische regio’s die het meest geraakt worden door de Cypriotische crisis. Mensen in landen zoals Griekenland of Spanje die vrezen de volgende te zijn om een taks te betalen op hun spaargeld,” schrijft Colas. De interesse in de munt is spectaculair gestegen in Europa. Er is een recordaantal keer op Google gezocht naar de term, terug op het niveau van 2011, toen de Bitcoin zijn vorige piek kende (en waarna hij ook weer instortte tot 2 dollar).

Bitcoin kende zijn opgang in 2009 als een peer-to-peermunt die met opzet onttrokken was aan de blikken van overheden. Om Bitcoins te kopen, moeten gebruikers via wisselkantoorsites gaan die echt geld omzetten in de digitale munt.

Het platform heeft al snel een kwalijke reputatie gekregen door de link aan een online markt waar illegale drugs zoals cocaine, heroine, XTC en marihuana verkocht werden. Het is ook het doelwit van diefstal, hacks en oplichting.

Wat ook de reden is van Bitcoins heropleving, het virtuele geld is nu in zwang aan het raken bij investeerders. WordPres kondigde aan dat het BitCoin zou aanvaarden als betaalmiddel voor upgrades aan het blogplatform. Bitcoin kreeg afgelopen maand meer steun toen Mt Gox, het grootste wisselkantoor voor Bitcoins een overeenkomst bereikte met CoinLab om de wisselverrichtingen te beheren in de VS en Canada.

Wat de toekomst van de Bitcoin betreft, die is “op bitterzoete manier verzekerd”, aldus Colas. “Beleidsmakers zijn mensen, die maken fouten. Bitcoin is een machine. Die maakt er geen.”

bitcoincrisieuropafinancieelgeldmuntnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken