Nieuws

Facebook Home: klap voor Android en Google

Vanuit een zakelijk oogpunt is Facebook Home een meesterwerk: Facebook kan er geld aan verdienen, kan de ervaring van zijn gebruikers verbeteren, kan tablets bereiken en kan overal zijn waar Google ook zit.

Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft Facebook Home voorgesteld, een Androidschil die de volledige controle biedt over de communicatie die je met je smartphone voert. De toepassing draait als systeemsoftware, niet als een app die je moet aanklikken.

Zuckerberg zegt dat Facebook Home de ‘meest kwaliteitsvolle ervaring is die kan hebben op Android’. Facebook heeft de Androidchat herwerkt met onder andere ‘chat heads’ en grafische schillen. Kort gesteld: als je in Facebook leeft, dan is Facebook Home een toppertje voor je. Als je ook nog daarbuiten een leven hebt, is Facebook Home een alarmerend signaal, want Facebook wordt letterlijk je telefoon.

[related_article id=”158901″]

De grotere vraag is of de gebruikers hun telefoon wel willen omzetten naar een zogenaamde ‘people experience, een gebruikersinterface waarbij je contactpersonen centraal staan en die gek hard lijkt om de live tiles in Microsofts Windows Phone.

Maar laat ons het echte grote zakelijke verhaal hier niet uit het oog verliezen. Facebook probeert Google te overschaduwen op zijn eigen mobiel besturingssysteem. Klinkt dat bekend? Best wel, want Samsungs deed hetzelfde bij de lancering van de Galaxy 4S waarbij de S-apps de Androidapps overschaduwdden. Ah ja, en Amazons Kindle heeft een skin gekregen waardoor Android onherkenbaar is.

Maar Facebook is het gevaarlijkst voor Google. Facebook kan letterlijk je telefoon overnemen. Facebook zal ook de mobiele advertenties overnemen die op je telefoon terechtkomen. Dit is waar Facebook echt briljant is. Facebook kan geld verdienen, kan de ervaring van zijn gebruikers verbeteren, tablets bereiken en overal zijn waar Google ook zit. Het is een soort besturingssysteem, maar dan met maandelijkse updates.

Facebook zei dat het niet zinnens is een afsplitsing van Android te veroorzaken. Het belooft de open aard van Android te respecteren. Maar je kan er toch van uitgaan dat Google niet gelukkig is met Facebook Home en Samsung al evenmin.

Vanuit een zakelijk perspectief is Facebook Home een meesterwerk. Elke Androidtelefoon kan nu een Facebooktelefoon worden. Facebook snaait een mobiel marktaandeel, grabbelt een deel van de advertentiekoek en deelt een tik uit aan Google met één vloeiende beweging.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business