Nieuws

Verpakte offline apps worden de nieuwe standaard in Chrome

Chrome richt zijn webwinkel opnieuw om plaats te maken voor 'verpakte apps', website die zich gedragen als desktopsoftware, offline kunnen functioneren en hun eigen startmenu krijgen.

Google heeft woensdag belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de ontwikkelaarsversie van Chrome 28, die het uiteindelijk tot de volgende versie van de Google-browser zal schoppen.

Binnenin zijn Chrome Web Store, een webstek waar je extensies, spelletjes en webdiensten kunt vinden die speciaal zijn gemaakt voor de browser, zal een nieuwe categorie worden ingeruimd voor ‘packaged apps’ (verpakte apps), die zich anders gedragen dan de gemiddelde website.


Websites, vermomd als software
De nieuwe diersoort bestaat uit HTML5, JavaScript en CSS, en is gemaakt om desktopprogramma’s te kunnen imiteren. Dat betekent niet alleen dat je ze kunt gebruiken zonder internetverbinding, maar ze zullen ook kunnen communiceren met usb-opslag of Bluetooth-speakers.

[related_article id=”160534″]

Ontwikkelaars steken deze apps in een eigen container, zodat de gebruiker ze voor de neus krijgt zonder een adresbalk die ze normaal gesproken in Chrome zien.

Webdiensten die niet over de nieuwe magische krachten van de verpakte apps beschikken, zullen voortaan in de Chrome Web Store worden aangeduid als ‘websites.’

Verpakte apps waren al eerder beschikbaar, maar met de herindeling wordt het nu veel eenvoudiger om ze snel te vinden en toe te voegen. Voorheen kon je ze alleen opsporen als je toegang had tot een directe link naar zo’n verpakte app.

Google brengt de nieuwe apps in eerste instantie uit voor Windows en Chrome OS. Dit besturingssysteem voor goedkope laptops is feitelijk niet meer is dan de Chrome-browser waar alle onderdelen uit zijn gestript, waaronder lokale opslag.

Zo kreeg Google Docs al eerder een offline modus om verder te kunnen werken aan documenten als Wifi in geen velden of wegen is te bekennen.

De renovatie van de Chrome Web Store gaat hand in hand met de lancering van een nieuw startmenu, de Chrome app launcher.

Deze nieuwe extra gedraagt zich in grote lijnen hetzelfde als de ouderwetse startknop in Windows, waar je de verpakte apps direct kunt openen zonder eerst naar Chrome te hoeven gaan.

De ‘App Launcher’ is al te vinden in de nieuwe generatie Chromebooks, inclusief het exemplaar van Samsung dat we op dit moment aan het testen zijn. Google heeft voorlopig alleen plannen om de nieuwe apps uit te brengen voor Windows, maar belooft wel dat het nieuwe startmenu weldra zal uitkomen op Mac OS X en Linux.

Wie eens een kijkje wil nemen naar de nieuwe categorie apps, die volgens Google vaak "nog werk in uitvoering zijn", kan de ontwikkelaarsversie van Chrome hier downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business