Apple WWDC 2013: wat kunnen we verwachten?

Apples Worldwide Developers Conference is nog een week van ons verwijderd. WWDC 2013 zal over API's en iCloud gaan, niet over iPhones en iPads.

Over een week gaat Apples Worldwide Developers Conference van start. Een groot deel van de aandacht zal naar de keynote gaan, waar Apple ons een blik gunt op wat ze de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest.

De lijst met nieuwigheden waarvan men hoopt dat ze zullen worden voorgesteld op WWDC 2013 is enorm. Het gaat van nieuwe iPhones en iPads, over updates voor iOS en OS X, tot een hele reeks nieuwe Macs.

[related_article id=”158256″]

Ik ben niet graag een spelbreker, maar het voelt als mijn plicht om eerlijk te zijn en met een meer realistische kijk voor de dag te komen.

Laten we niet vergeten dat WWDC in de eerste plaats nog altijd een ontwikkelaarsconferentie is. De clue zit in de naam.

WWDC is een evenement waar een paar ontwikkelaars – die het geluk hadden om een ticket te bemachtigen – zich kunnen mengen met het kruim van Apples ingenieurs en ontwikkelaars, en zich kunnen onderdompelen in code, API’s en alles wat met programmeren te maken heeft.

Het is een plaats waar iOS- en OS X-ontwikkelaars een eerste blik krijgen op de nieuwe dingen die er zitten aan te komen vanuit Cupertino. Kortom, WWDC draait om het onderhouden van relaties met ontwikkelaars.

Nog iets om in het achterhoofd te houden, is dat de keynote meestal maar enkele uren in beslag neemt. Dat is niet lang genoeg om Apples hele productportfolio te vernieuwen. Zeker niet als je er rekening mee houdt dat aan het begin van zo’n keynotes typisch eerst een hele hoop schouderklopjes aan het eigen adres worden uitgedeeld.

Dus ja, WWDC is een grote gebeurtenis, maar het is niet het evenement waar Apple al haar producten zal vernieuwen. Maar wat kunnen we dan wel verwachten van deze editie? Hier zijn de dingen die we waarschijnlijk wel en niet te zien zullen krijgen.

Nieuwe iPhone en/of iPad

Erg onwaarschijnlijk.

Dit zijn Apples vlaggenschipproducten en vragen om met veel toeters en bellen aangekondigd te worden op een eigen evenement. Geruchten over goedkopere iPhones en dunnere iPads zijn naar mijn mening niets meer dan speculatie en fantasie.

Nieuwe Macs

Er bestaat geen twijfel over dat de Mac belangrijk blijft voor Apple, maar hij is bijlange niet zo belangrijk als de iPhone of iPad. Het lijkt dus aanneembaar dat Apple er voor zou kiezen om nieuwe Mac-hardware op WWDC aan te kondigen.

De Mac Pro gaat ondertussen al erg lang mee en is dringend toe aan een update. Wat betreft andere Macs, zullen we misschien een (beperkte) upgrade zien van andere reeksen zoals de MacBook Pro en high-end iMacs.

Een deel van mij hoopt dat Apple iets volledig nieuws voorsteld, zoals een tablet die draait op OS X, maar dat is mijn fantasie.

Nieuwe iPods

Nee. Waarom niet? Wel, Apple heeft nog maar pas vorige week een nieuwe iPod Touch gelanceerd.

Preview van nieuwe iOS en OS X

Nu zijn we er. Dit is waar WWDC om draait en verwacht maar dat iOS 7 en de nieuwe versie van OS X (die ik hier al speculerend 10.9 noem) zullen domineren.

Ik denk niet dat we dramatische veranderingen moeten verwachten. Evolutie, geen revolutie. Apple zal zich vermoedelijk weerhouden van gekke dingen te doen na het zien van de negatieve reacties op Microsofts Windows 8.

iOS 7 – Het langverwachte UI-redesign van Sir Jony Ive. Al begin ik steeds meer te denken dat het de aanpassingen meer conservatief zullen zijn dan sommigen voorspellen. Ik denk dat de ‘flat look’ meer te maken heeft met het verwijderen van de hout- en lederlook van sommige apps, dan met een meer sobere interface.

Ik verwacht ook vernieuwde iCloud-diensten, een reeks nieuwe API’s, meer integratie van sociale media en nauwere samenwerking met OS X via de cloud.

OS X – Wat ik hier verwacht is graduele verbetering. Verfijningen aan de gebruikersinterface, nieuwe API’s en meer integratie met iCloud en iOS.

iCloud

We vergeten vaak hoe belangrijk de iCloud-diensten eigenlijk zijn voor Apples ecosysteem. Ik verwacht dat enkele oude diensten nieuwe functionaliteiten krijgen en dat er misschien zelfs een aantal nieuwe diensten bij komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business