Nieuws

Google behoudt alsnog kalendersynchronisatie voor buitenstaanders

Google verandert van gedachten en houdt de Caldav-api aan boord, waardoor ontwikkelaars en concurrenten van de zoekmachine afspraken van Google Calendar kunnen blijven synchroniseren.

Google maakte enkele maanden geleden bekend dat CalDav zou sneuvelen in de laatste voorjaarsschoonmaak, waarin het ook bekend maakte dat het Google Reader met pensioen zou sturen.

CalDAV, een extensie van het WebDAV-protocol, heeft volgens zijn specificaties tot doel om op “een standaard wijze kalender- en agendainformatie te openen, beheren en delen die zijn gebaseerd op het iCard-formaat.”

Google zei destijds dat het CalDAV binnen de zes maanden zou laten vallen, behalve voor een selecte groep grote ontwikkelaars die op een ‘witte lijst’ stonden. Het leek er zo een tijdje op dat Google het concurrerende smartphoneplatforms onmogelijk zou maken om kalender- en afspraakinformatie van Google te synchroniseren.

Google komt tot inkeer
“Sinds die aankondiging", schrijft het hoofd van Google Calendar API’s Piotr Stanczyk, “hebben we veel verzoeken gekregen om de toegang tot CalDAV te behouden, waardoor we een beter begrip hebben gekregen van de gebruikersscenario’s van ontwikkelaars, waardoor we hebben besloten om terug te komen op dit besluit.”

Naast het besluit om CalDAV te behouden, zal Google daarnaast een eigen API beschikbaar maken voor CardDAV. Deze extensie van het WebDAV-protocol is verantwoordelijk voor het synchroniseren van contactinformatie en adresboeken is daarom niet minder belangrijk voor smartphongebruikers die een niet-Androidtoestel gebruiken.

[related_article id="161452"]

Apples mobiele besturingssysteem iOS heeft reeds ondersteuning voor CalDAV en CardDAV, maar Googles beslissing is vooral van belang voor gebruikers van Windows Phone 8.

Windows Phone in de kou
De zoekmachine had eind vorig jaar namelijk besloten om de ondersteuning voor Microsofts Exchange ActiveSync (EAS) te laten vallen, gevat in de dienst Google Sync.

Het raadde gebruikers aan in eerste instantie om over te stappen naar CalDAV voor het synchroniseren van kalenderinformatie. Enkele maanden besloot het echter dat de meeste ontwikkelaars de propriëtaire Google Calender API maar moesten gebruiken.

Microsoft werkt bij
Sinds de stopzetting van EAS-synchronisatie stonden Windows (Phone)-gebruikers daarom al een tijdje in de kou voor de synchronisatie van de meeste Google-diensten. Microsoft kondigt nu echter aan dat ondersteuning voor CalDAV en CardDAV deze zomer zal arriveren in een update.

We verwachten daarnaast dat Microsoft de ondersteuning voor Googles kalender- en contactsynchronisatie zal toevoegen aan Windows 8, al is het niet zeker of we moeten wachten tot de lancering van Windows 8.1.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business